2014 > 05

Idag 28de maj är det stressfria dagen vilket vill sätta fokus på vad vi gör och hur vi gör det samt hur det får oss att må.

Känner du dig stressad?
Vad är det som får dig att känna så?
Är det något du kan göra något åt?
Med största sannolikhet kan du förändra din situation, antingen det är på kort sikt eller lång sikt så är det dags att ta tag i saken och ju förr du börjar desto tidigare märker du resultat.

Utgå från din situation och det du klarar av:

  • Börja med att identifiera de jobbiga situationerna. Ta en extra lugn kaffepaus och smaka ordentligt på kaffet och fundera på vad som stressar dig.
  • Skriv ned dessa saker och fortsätt vid tillfälle med att hitta saker du kan göra för att förbättra situationen.

Personligen är jag förtjust i Mindfulness som hjälpt mig mycket och är lätt att göra. Man kan göra saker i ett lugnare tempo (den lugna kaffepausen), man kan göra medvetna rörelser där ett röreslemönster kopplas med lugnande tankar och det finns avslappnande övningar speciellt lämpliga på kvällen för att sova bättre.

Nu är det ett par dagar ledigt och jag hoppas du hittar ditt lugn och din balans så att inte fritiden blir mer stressande än jobbet.

Lycka till!
/Palle & Suzana

Tänkte fortsätta från förra inlägget om tips för att sova bättre och få bättre dagar.

Temperatur kan vara en sak som stör en god natts sömn. Vissa vill ha det varmare medan vissa vill ha det svalare i sovrummet. Förhoppningsvis har du hittat i vilken temperatur du sover bäst. 
Men så ändras årstid och väder varpå temperaturen skiftar och det kan bli fel igen. Dagens tips blir att göra det lätt för sig vid skiftande temperatur - ha ett täcke lättillgängligt i en låda under sängen eller ha fritt runt sängen så du lätt kan sparka av dig.

Sov bättre - må bättre.

/Palle & Suzana
 

Var fjärde svensk har problem med sömnen vilket självklart påverkar deras vardag.
Det finns ett antal tips som man kan försöka för att sova bättre och vi har samlat en del av dessa under etiketten sömnskola.

Tipsen i bilden är från en artikel i tidningen Mitti som handlade om en sovtävling i det lokala köpcentrumet. Till denna tävling kom det hem ett häfte med sömntips kopplade till verksamheterna i centrumet. Ett win-win tänk helt enkelt.

Då vi alla är olika så är det upp till dig att välja vad du vill ta till dig och prova.

Må så gott
/Palle & Suzana

Sverige och Kroatien är länder som av naturliga skäl ligger oss nära.
Båda länderna är i år med i VM - Sverige i ishockey-VM och Kroatien i fotbolls-VM.

Svenska ishockeylandslaget Tre kronor är mitt upp i gruppspelet i Ishockey-VM och ikväll är det dags för nästa match då Frankrike står för motståndet. Frankrike som liksom Sverige börjat turneringen bra.

Hur förbereder det svenska laget sig för att prestera på rätt nivå för att ta sig vinnande ur kampen?
Jag antar att en god nattsömn, bra mat och kanske massage ingår i rutinerna. Och just det här med att känna sig kropp och vilka rutiner som passar är viktigt för att må så bra det går och för att prestera som man önskar.
Hur väl känner du dig själv?
Vilka rutiner har du och varför?
Är det något som du vill göra annorlunda?

/Palle & Suzana

Etiketter: balans, fokus, kroatien, massage, sömn

Grattis Thomas Ravelli som vann MästarnasMästare.

Vinnande kombination av humor, sprallighet, kommunikation, fokus m.m.

Hur gör du för att hitta den kombination som gör dig till en mästare?

/Palle & Suzana

Vi vill förmedla goda råd och tips som vi på något sätt hittat och här kommer några tips från sömnmottagningen för att sova gott:

  • Ha regelbundna vanor. Om kroppen vet vad som är att vänta så mår du bättre. Försök håll regelbunda sovvanor +/- 1timme även på helgerna.
  • Undvik tuppluren om du har problem att somna som du bör och vill. Tuppluren är en bra återhämtning men påverkar insomningen på kvällen.
  • Tänk på dagsljuset och gå på promenad. Promenad på morgonen för att vakna och på kvällen (när det är mörkt) för att somna.
  • Undvik koffein och alkohol - det förra har en halveringstid på 6-8timmar och det senare kan förvisso hjälpa dig att somna men det riskerar bli en orolig sömn.
  • Ge dig själv tid att gå ned i varv och slappna av innan du går och lägger dig.


Angående koffeinet så finns ju andra sätt att hålla sig pigg på. För att varva ned så rekommenderar vi massage, väldoftande bad och lugnande oljor.

Sov gott och få bättre dagar.

/Palle & Suzana

I torsdags var det premiär för TV-programmet Kärlekskoden där vi som tittare får följa en man och en kvinna som tar hjälp av forskning och vetenskap för att hitta kärleken.
Till en början är det blindtester där det handlar om röst, rörelsemönster och doft innan de första bilderna visas.
Efter varje moment får mannen och kvinnan ranka kandidaterna vilket ger intressanta resultat.

Dofter påverkar hjärnan medvetet eller omedvetet - så hur vill du bli påverkad idag?
Lugnande, uppiggande eller kärleksfullt?

/Palle & Suzana

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Arkiv

Länkar

Etiketter

Etiketter