Hej du sommartid

Från vintertid till sommartid

I skrivande stund så stundar bytet till sommartid under kommande natt.

Nu för tiden sköter själva omställandet av klockorna i många fall sig själv beroende på vad man har för inställningar i mobil, surfplatta, dator m.m.
Så ta undersök dina inställningar i dina tekniska saker och se till att de uppdaterar sig själva om möjligt. På så vis slipper du hålla reda på ett antal saker du måste göra och blir mer avslappnad.
Analoga klockor måste dock ställas om för hand vilket kan göras antingen innan du somnar ikväll eller efter du vaknat imorgon.

Den direkta effekten av bytet till sommartid och att klockorna flyttas fram en timme är att det blir mörkare på morgnarna och ljusare på kvällarna under en period. 
 

Hur påverkas du då av bytet till sommartid?

I värsta fall så kan det störa dina sömnvanor då ljuset har en inverkan bl.a. på hur "sömnhormonet melantonin" utsöndras i kroppen. Ljusare kvällar kan göra det svårare att komma i säng och svårare att somna vilket får till följd att det blir svårare att vakna och gå upp vilket blir än värre av att morgnarna är mörkare.
 

Med doften av Lavendel i sovrummet slappnar du av lättare

Då vi vet att rutiner är bra när det kommer till sömnen och att en god sömn lätt påverkar ens dag så är vår bästa rekommendation att du håller dig till dina sovrutiner även när dagsljuset ändrar sig. 

En annan rekommendation är att vara mycket utomhus och låta dagsljuset hjälpa kroppens biologiska klocka att gå rätt.

Har du ändå svårt att somna så ta en titt bland våra sömntips här på bloggen.

Må så gott!

/Palle

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln