Hur påverkas du av mörkare kvällar?

Hur hanterar du mörkret?
Hur hanterar du mörkret?

Så har vi gått över till vintertid igen, eller normaltid som det också kallas.
Klockan har ställts tillbaka en timme vilket gör att morgnarna blir ljusare och kvällarna mörkare. Tanken är att man ska ha lättare att vakna, bli piggare och prestera bättre - det är nämligen så att människans biologiska klocka vill ha dagsljus för att starta och hålla igång kroppens alla funktioner.

Så solens strålar är som en på-knapp om man så vill, men vad händer när på-knappen inte fungerar när vi vill - eller när av-knappen aktiveras alldeles för tidigt?

De här med att komma igång på morgnarna har vi skrivit om i ett tidigare inlägg och där vill vi egentligen bara tillägga att om man ser till att hålla sina sovrutiner så är det lättare att vakna pigg.
Så du grundlägger din kommande dag redan kvällen innan.

Hur blir det då när mörkret har börjat stänga ner kroppens system alldeles för tidigt och man blir slö och dåsig tidigt på kvällen?

Många kämpar på med olika tricks för att hålla sig hyggligt pigg för att lyckas med det som man har tänkt sig. Och första tiden efter omställningen till vintertid så kan det vara extra kämpigt på kvällarna så att sänka kraven på sig själv tillfälligt kan vara en bra ide, men det håller ju kanske inte i längden. Så vi vill dela med oss av några tips för att hålla sig pigg längre:
- var utomhus när det är ljust, ta en promenad på lunchen
- drick mycket
- ät inte för tung mat på dagen - då vill kroppen vila.
- se till att få frisk luft
- ät frukt, men inte för sent
- ha belysning som efterliknar dagsljus
- prova uppiggande dofter

Prova dig fram för det som passar dig bäst och tänk även på att effekter ofta sitter i en stund.

Må så gott!
/Palle

 

Lime - en uppiggande doft
79 kr

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln