Idag kom beskedet att Sveriges Coronarestriktioner kommer att tas bort från 9februari, en glädjande nyhet för många.

Vad händer nu? Vilken väg ska man ta?
Vad händer nu? Vilken väg ska man ta?

Idag kom så beskedet att Coronarestriktionerna tas bort den 9 februari och att man kan träffas och umgås normalt igen.
Men det lades också in ett par så kallade brasklappar: viruset är inte borta utan är fortfarande existerande och väldigt smittsamt så använd ditt eget förnuft när det gäller hur du vill göra samt håll koll på hur läget förändras.

Många personer är vaccinerade och blir då mindre dåliga om de skulle få viruset samt de smittar dessutom mindre än om de inte varit vaccinerade. Det finns dock ingen garanti för att enskilda individer inte blir allvarligt drabbade ändå speciellt om man har andra problem med hälsan eller har högre ålder.

Så tänk efter ordentligt hur du vill göra angående att träffa andra i affärer, på jobbet, i trafiken m.m. m.m. 

Vi finns där och stöttar dig oavsett vilket:
- till de som ska ut i kylan och behöver något värmande och avslappnande när de kommer hem så finns den ekologiska vetekudden.
- till de som ska sätta sig i bilen och köra till jobbet finns doftoljor att hänga i bilens backspegel för en trevligare bilfärd.
- till de som jobbar på kontor (oavsett hemma eller på jobbet) så finns en hållningsväst för bättre kroppshållning och ork.

Ja det finns säker något för dig i vårt sortiment - och tänk på att här behöver du inte trängas, ha munskydd eller vara orolig för smitta.

Må så gott!
/Palle

Också intressant:

Etiketter: corona covid-19 vardag

Dagarna innan januarilönen är ofta de fattigaste dagarna på året följt av dagarna innan augustilönen. Varför är det så och vad kan vi göra för att bryta detta trista ekonomiska mönster.

Hur ser det ut i din plånbok?
Hur ser det ut i din plånbok?

Vi har tagit upp ämnet tidigare - bl.a. för två år sedan när vi skrev inlägget Råd på fattigaste dagen - men problemet verkar kvarstå. Och speciellt i år då många fått en väldigt hög elräkning nu i januari. Vi har dessutom fått nya kunskaper och möjligheter som vi vill vidareförmedla.

Låt oss för det första vara klara med att det kan vara en långsiktig process att spara ihop pengar till det som man vill ha eller göra. Men mer ett lockande mål så är det värt att anstränga sig på vägen. Precis som när det gäller hur man ska lyckas med nyårslöftena så är det bra att vara konkret, mätbar och konsekvent m.m. 
Att sedan inte kräva för mycket av sig själv så vardagen blir för tuff samt att ge sig själv små belöningar vid uppnådda delmål är också kloka saker att göra.

Sedan vi skrev om detta förra gången så har det kommit ett antal nya sätt att nästintill automatspara - det finns bl.a. betalkort som kan spara en procentsumma varje gång man handlar. Vilket sätt passar dig bäst?

Ta hand om dig och dina pengar så du slipper fattiga dagar i januari och augusti.

Hälsningar Palle

Också intressant:

- Rensa ut hemma
- Rensa ur garderoben
- Vårda dina kläder & minska behovet av nya kläder

Etiketter: ekonomi januari augusti

Ett sätt att hålla sig frisk och fri från såväl Corona som influensa och annat otrevligt är att hålla god handhygien. Tyvärr kan det ge torra händer som bieffekt, men det behöver inte vara så.

Torra händer - en vanlig bieffekt av god handhygien
Torra händer - en vanlig bieffekt av god handhygien

Som en uppföljning till vårt inlägg om hälsosamma tips när det är kallt så vill vi fortsätta med några tips om hur våra händer kan slippa att bli torra och trista. För det är ett vanligt problem nu på vintern och speciellt när man ska hålla god handhygien för att hålla sjukdomar borta.

Lyckligtvis finns det bot mot torra händer som inte gör avkall på den hälsosamma handhygienen:
- du kan se till att använda en bra tvål som är mild mot huden eller som är bra på att återfukta huden.
- du kan också använda handskar när du är utomhus och bland folk om du vill minska dina händers exponering.
- du kan smörja in händerna med en naturlig kräm för ökad fuktighet.

Ta hand om händerna och må så gott!

/Palle

Också intressant:

Med denna mellandagsrea vill vi tacka för året som gått och samtidigt ge goda förutsättningar för en bra start på det nya året.

Vi är inte så mycket för rea och rabatter utan håller hellre ett ständigt lägre pris men ibland gör vi en rea - t.ex. nu när vi vill tacka för det gågna året 2021 och vill ge goda förutsättningar för en bra start på nya året 2022.

Vår mellandagsrea gäller på alla varor i vår e-handel här på vår sida.

Vill du sluta röka efter nyår så finns det tips för att sluta röka och en doftolja som hjälper dig minska röksuget.

Känner du dig frusen efter ha varit ute på promenad i mellandagarna så finns en ekologisk vetekudde att värma sig med.

Vill du tända ljus i vintermörkret så finns naturliga bivaxljus som ett hållbart sätt.

Gillar du att fika med stil så finns fina minibrickor som gör att du slipper spilla.

Och många fler saker som sätter guldkant på tillvaron.

Vad blir ditt bästa köp?

Använd rabattkoden GNY22 i kassan t.o.m. 7januari 2022 för att ta del av vår mellandagsrea.

Välkommen!
/Palle

Också intressant:

Förra helgen så kröp termometern ner under nollan och har stannat där. När vi pratat med kompisar, grannar, kollegor m.m. så har gjort att många blivit sjuka på något vis. Så här kommer några tips på hur du kan leva utan för att slippa förkylning och influensa.

Det har rapporterats i media om att det för närvarande är ovanligt kallt i hela vårt avlånga land. Och tillsammans med att vi pratat med många som kännt sig sjuka den senaste tiden så vill vi bidra med ett antal tips för hur man kan hålla sig så frisk och kry som möjligt.
 

Tänk efter före

Ofta så blir vi dåliga vid något av dessa tre tillfällen - att vi träffar någon som är sjuk och smittar, att vi är utomhus med fel förutsättningar eller att vi är inomhus och utsätter oss själva för ogenomtänkta faror.

Så hur ska man då göra för att undvika influensa, slippa förkylning och hålla sig frisk?

Här kommer ett antal tips på hur du kan göra och tänka:

- Ska du träffa en eller flera bestämda personer på ett glögg-mingel, ett arbetsmöte eller något liknande så kolla med personerna att de är friska och inte smittar dig med något.

- Ska du ut och handla så kan det vara svårt att kolla så att alla medshoppare är friska. Men behöver du verkligen ut och handla eller kan du vara hemma och handla via internet? 

- Var inte utomhus i minusgrader med blött hår eller blöta kläder - duscha inte direkt innan du går ut och blir du blöt medan du är utomhus så försök bli torr så fort som möjligt.

- Klä på dig ordentligt när du ska ut, att frysa är som en röd välkomstmatta för att bli sjuk.

- Är du inomhus så utsätt dig inte för tvärdrag eller andra kalla saker då det blir som att bjuda in förkylningen. 

Ekologisk vetekudde runt nacken
149 kr

Det finns bot och huskurer för att hålla sig frisk

Som tur är finns bot och huskurer att använda både i förebyggande syfte och för att förkorta sjukdomsperioden.

Ofta är värme nyckeln till att må bättre så en att ha en vetekudde att värma i micron och lägga på kroppen är en bra idé. 
Självklart så ska man inte vara frusen eller kall i allmänhet då våra kroppar trivs bäst med en normaltemperatur runt 37grader så är man riktigt frusen om hela kroppen så är ett varmt bad att rekommendera och gärna tillsammans med ett välgörande och väldoftade badsalt.

Sedan så kan man ju dricka varma drycker, andas in varma vattenångor för att bli kvitt nästäppa, ta och krypa ned i soffhörnet med massa filtar på sig, äta stark mat m.m. för att må bättre.

Läs gärna fler tankar och tips t.ex. under kategorin förkylningstips.

Dela med dig av dina bästa tips i kommentarerna!

Må så gott!
/Palle

Också intressant:

Så är det 1a advent och jultiden tar sin början med allt vad det innebär.

Glad advent

Idag är det 1a advent och för mig är det dagen då jultiden börjar.
Det är nu som julpyntet plockas fram och sätts på plats tycker jag.

Visst kan man städa innan men att plocka fram julpyntet och sätta upp det får allt vänta tills idag och julgran får vänta ännu närmare julafton.

Då jag inte gillar palmolja så är det palmoljefria pepparkakor som gäller till den ekologiska glöggen och självklart är det bivaxljus som tänds.

Hur firar du advent?
När plockar du fram och sätter upp julpyntet?

Ta det i din takt och stressa inte!
Må så gott!

/Palle

Också intressant

Även hos Make Me Smile är det Black Week då vi vill att så många människor som möjligt handlar hållbart. Läs nedan om 

Black Week hos Makemesmile.se
För att lyfta de olika produkterna som vi har så tänkte vi att vi göra olika erbjudanden varje dag.
Så titta in på vår sida med erbjudanden för att se vilken Black Week-deal som är aktuell just idag.

Tänk på att lagret är begränsat så saker kan ta slut.

Må så gott!
/Palle

Med lite mer än 1månad till julafton så vill vi bjuda på några julklappstips som är snälla på många olika sätt.

Även år 2021 ser det ut att bli jul och då vi vill att våra medmänniskor ska ha en bra och stressfri jul såväl som en bra vardag så vill vi lyfta fram några saker såväl julklappstips som saker att tänka på under tiden fram till dopparedagen.
 

Innan själva julen

Redan nu kan det vara läge att fundera på ett par saker för även om det är en dryg månad kvar så går det fort och ofta är det mycket att tänka på.
Adventsfirande, julklappsinköp, julpyntning, julresa till släkten och liknande saker ska lösas samtidigt som många arbetsuppgifter samt skoluppgifter ska vara klara innan julledigheten.

Så sätt dig ned redan idag och fundera på vad som är viktigast för dig för 1a advent är Söndag 28november och då vill du troligen vara igång eller sätta igång med juligheterna.

- Städa och gör julfint hemma utan att använda kemikalier

  • Självklart vill man alltid ha det fint hemma men julpyntet blir extra vackert och stämningsfullt i ett rent hem. Att städa utan kemikalier är en självklarhet för mig och man får både rent i hemmet och i samvetet.
-  Var grönt upplysst under hela juletiden
  • Under juletiden så tänds mycket lampor, julstjärnor, julbelysning och levande ljus. Det är ofta mörkt under denna årstid och belysning är viktigt för att vi ska må bra - men tänk på att spara el och att tända miljövänliga ljus.
När det kliar på ryggen är en ryggmassör bra att ha till hands.
139 kr

Julklappstips

Självklart har vi ett antal julklappstips för den som vill vara snäll mot både miljö samt nära och kära.

Man kan t.ex. ge bort en ekologisk vetekudde och på så vis ge värme och omtanke.

En ögonkudde kan vara en utmärkt present till den som behöver slappna av.

Massage är avslappnande och uppskattas av många så att ge bort en massör i trä kan vara en god idé.

Vad som passar som julklapp är naturligtvis personligt ur såväl givarens som mottagarens synvinkel - titta gärna runt här på vår hemsida och se vad du kan hitta.
Tänk på att du även kan ge bort en tjänst som t.ex. att hjälpa en person att sluta röka eller tvätta bilen eller något liknande.
 

Bambutandborste Vuxen
35 kr

Beställ julklapparna senast

Om vi bortser från att du kan köpa presentkort här i vår webbutik och pratar om de fysiska varorna så behöver dessa skickas till dig vilket tar en liten tid. 
När detta skrivs så använder vi oss av PostNord och deras tjänst Varubrev (förutom för större beställningar) och för att dessa ska hinna fram till Julafton så måste de lämnas in till PostNord den 22december. "Varubrev som lämnas in den 22december delas normalt ut den 23 december" - säger PostNord på sin hemsida.

Detta innebär att absolut sista tid för att beställa julklappar i vår webbshop är kl16 den 22 december 2021. På så vis hinner vi med att packa och lämna in till PostNord innan de stänger. Vi måste dock reservera oss för om det blir en större mängd beställningar än vad vi hinner med och rekommenderar att lägga din julklappsbeställning tidigare.   Varor kan ju faktiskt ta slut också om man är ute i sista minuten. 

Må så gott!
/Palle

Som många säkert vet så gör PostNord en hel del förändringar och vissa av dessa ändringar påverkar hur vi skickar saker till våra känra kunder.

Låt oss räta ut frågetecknen angående distributionen
Låt oss räta ut frågetecknen angående distributionen

Varannandagsutdelning

PostNord håller på att införa varannandagsutdelning över landet. På vissa ställen är det infört och på andra ställen kommer det att införas.
Oavsett om du får din post varannandag eller inte så är det bara breven som påverkas.
Då vi skickar våra saker med varubrev eller annan form av paket-distribution som kunden kan välja i kassan - så påverkas inte våra leveranser till kund av detta.
Våra leveranser fortsätter som vanligt att komma till dig som tidigare.
 

Ny prismodell

PostNord har den 1 november 2021 infört en ny prismodell där man har gjort kraftiga förändringar i vad det kostar att få varubrev levererat till ombud.
Detta har troligen att göra med att många ombud klagat på att de blir överbelamrade med saker och funderar på att sluta vara ombud för PostNord - kombinerat med fler faktorer.
Varubrev till ombud finns kvar som tjänst men är väldigt mycket dyrare och då vi tror på att erbjuda valfrihet samtidigt som vi tror på att varje sak ska bära sig själv ekonomiskt så har det blivit förändringar.

Varubrev till ombud finns kvar att välja som leveranssätt men till ett betydligt dyrare pris än tidigare.

Varubrev till dörren är den nya standardläget kan man säga då de priserna ligger kvar i nuläget. Varubrev till dörren innebär att brevbäraren bär ut varubrevet till dig och lämnar vid din dörr och ska avisera dig varpå ansvaret för leveransen är ditt.

Som kund hos oss får du alltid ett val i kassan vilket leveransalternativ som du önskar och vår uppmaning är att du är uppmärksam och gör ett medvetet val.
 

Fraktfritt

Utifrån PostNords nya prismodell och vår filosofi om valfrihet samt varje saks egna ekonomi så har vi också behövt höja gränsen för fraktfria varubrev som går till postombud.

Dessa uppdateringar har nyligen genomförts och när detta blogginlägg skrivs så är de nya förutsättningarna införda.
Sedan kan det komma designmässiga skillnader för att underlätta samt göra saker tydliga - vid behov.
 
Postman med paket
Postman med paket

Dessa förändringar känns ganska omvälvande för våra kunder och vi kan förstå att det kan sätta myror i huvudet.
Därför vill vi gärna höra vad just du tycker om förändringen med att få saker till dörren - är det bra eller dåligt?  Kommentera eller maila mig.

Beroende på vad som händer i form av kommentarer och feedback samt andra följder av detta så kan det tänkas göras fler förändringar avseende hur vi levererar til våra kunder.
När det sker förändringar så uppdaterar vi här på bloggen och vidarebefordrar detta i våra sociala kanaler.

Stay tuned!

Mvh Palle

Det har pratats en del den senaste tiden om rekorddyr el då många återstartar verksamheter efter pandemin. Så för att underlätta för våra kunder, vänner och följare så har vi satt ihop en lista med saker för att spara el och minska elräkningen.

Spara el, pengar och miljö samtidigt
Spara el, pengar och miljö samtidigt

Genom att spara el så kan du både spara pengar och bli mer hållbar samtidigt - här följer några tips på saker som du kan göra.
 

Använd smart & Ladda rätt

Använd dina tekniska saker på ett el-smart sätt genom att stänga de delar av sakerna som du inte använder - t.ex. så kan du stänga en webbsida, app, wifi eller platstjäns som du är klar med och på så vis minska strömförbrukningen för din smartphone, padda eller dator.

Ladda inte saker i onödan - din smartphone, platta, dator, elsparkcykel, eltandborste m.m. mår inte bättre för att den är 100% laddad hela tiden, eventuellt mår den t.o.m. sämre om inte batteriet nyttjas på bägge hållen. Använd istället batteriet så mycket som möjligt och spar el.

Stäng saker ordentligt när du inte använder dem
 - när du inte laddar dina saker så ta även ur kontakten från vägguttaget då många adaptrar drar ström även när de inte används.
- släck lamporna i rum som du inte är i
- stäng dator, tv, skrivare m.m. helt och sätt inte bara i stand-by-läge där de fortfarande drar ström. Ta reda på hur prylarna fungerar att stänga av helt och att starta från "noll". Är det svårt att komma åt så använd en förlängningssladd med strömbrytare eller en fjärrströmbrytare.
- stäng sakerna du har hemma när du går till jobbet och stäng sakerna på jobbet när du går hem.

Radera onödiga saker från "molnet" oavsett om det är bilder, meddelanden, mail eller annat så bidrar de till att en server behöver vara igång och dra el. Detta påverkar inte direkt din personliga elräkning men en mindre total elförbrukning minskar efterfrågan och priset som kan tas ut av producenterna och du får dessutom bättre ordning på dina saker och minskar stressen när du måste ha tag i dem.

Trivsel hemma

Tänk efter hur du vädrar - är det sommar och varmt så vädra på natten men om det är vinter och kallt så vädra snabbt och effektivt på dagen - på så vi spar du energi och får det mest bekvämt.

Hur värms din bostad upp? 
Här kan finnas många kronor att spara då uppvärmning av bostad beräknas stå för 60% av energiförbrukningen. 
Golvvärme kan vara skönt, men det drar el så fundera på om du kan ha ett par mysiga innetofflor på dig istället.
Kanske du kan sänka inomhustemperaturen något och ta mer kläder på dig. Kan du variera inomhustemperaturen i olika rum samt kanske efter olika tider på dygnet?

Se till att dina element fungerar som de ska - lufta elementen åtminstone i början av den kalla säsongen och gör det till en vana att kontrollera så elementen är varma upptill och kalla nedtill när de är igång. Gör det inte svårt för elementen att vara effektiva- undvik att möblera eller hänga långa gardiner framför elementen då du hindrar dom från att fungera på bästa sätt. Effektiva element tar bort behovet av andra energislukande värmekällor.

Detta med att spara el har varit uppe förr och vid ett tillfälle så sas det att om alla slutade dammsuga så skulle mycket el sparas, jag har inte koll på några siffror samt om det var ironi men jag vet att precis som med andra saker så ju mindre man gör en sak ju mindre resurser används och då dammsugning är ett vanligt sätt att städa så är det bra om man kan dammsuga effektivt spara el då man slipper göra om det snart igen. 

Vill du ha någon lampa eller liknande tänd när du inte är hemma så använd en energieffektiv lampa och kombinera med t.ex. en timer så du kan låta en eller flera lampor tändas och släckas. Tänk på att även en timer eller fjärrströmbrytare förbrukar lite ström.

Doftpulver till dammsugare - för trevligare och effektivare dammsugning
49 kr


Laga mat på ett el-smart sätt
 - lägg lock på grytor och stekpannor så kan du sänka värmen.
 - testa att slå av värmen helt en stund innan maten är helt klar och utnyttja den värme som redan finns.
 - har du en vattenkokare så använd den, det är oftast snabbaste och effektivaste sättet att koka upp vatten på.
 - tina upp mat i kylskåpet t.ex. över natten på så vis får kylskåpet arbeta lite mindre då kylan från det som tinas upp sprids i kylskåpet.
 - använder du ugnen så tänk till om du kan göra flera saker efter varandra eller samtidigt och när du är klar så kan du låta ugnsluckan vara öppen och sprida värme i köket.

Se över temperaturen i kyl och frys - det rekommenderas att ha +5grader i kylen samt -18 grader i frysen för balans mellan energi och det bästa för maten.
Avfrosta frys och kylskåp då de arbetar effektivare då.
Kom också ihåg att städa bakom kyl och frys så dessa får bästa förutsättningar för att vara effektiva.

Hur många koppar kaffe och te dricker du om dagen?
Kan du göra alla samtidigt och spara i en termos till senare tillfällen under dagen så använder du mindre el.

Lagar du mer mat än åt en måltid?
Låt maten svalna innan du ställer in den i kylskåpet och kylskåpet får jobba mindre.

Att diska i diskmaskin tar mindre energi än att diska för hand. Ofta räcker det med att ha ett diskprogram på 55grader för att disken ska bli ren. Och om du låter bli att använda diskmaskinens torkprogram utan låter eftervärmen samt den öppna luckan torka disken så spar du också energi. Om du dessutom håller din diskmaskin fräsch och ren t.ex. genom att rensa filtret i diskmaskinen samt att skrapa bort de stora matresterna ( i matavfallet) innan du ställer in disken så är det ännu bättre. En ren och fräsch diskmaskin är effektivast och minskar behovet av att diska igen. Hitta också hur du bäst placerar de saker du diskar så de blir ordentligt rena.

49 kr

Samma sak med tvättmaskinen - töm filter och håll rent samt hitta hur mycket tvätt du kan lägga i och uppnå ett bra resultat. Har du en torktumlare eller torkskåp så använder du självklart dessa så lite som möjligt och låter kläderna lufttorka. Tänk också att du kan om du inte har svåra fläckar som behöver tas bort så kan du ofta tvätta på lägre värme och spara energi samt att fylla tvättmaskinen mer. Tänk också på att centrifugera på ett högre varvtal då det är effektivare.

Och behöver kläderna tvättas eller bara vädras?

I vissa badrum finns en handdukstorkare som kanske inte behöver ha värmen igång mer än möjligen en kort stund efter att handduken använts.

Har du elbil så finns här naturligtvis en möjlighet att spara el genom att använda bilen så lite som möjligt - de korta resorna kanske kan göras till fots eller på cykel (utan el). Men du kan även spara el när du använder din elbil genom bl.a. använda ACn cirkulationsfunktion tills önskad temperatur uppnåtts, planera din körning så du kan motorbromsa och återföra kraft till batteriet, accelerera sedan mjukt och håll hastighetsbegränsningarna så räcker elbilens batteri längre och laddbehovet minskar.

Beroende på hur du bor så kan du också minska din elräkning genom att spara vatten, framförallt varmvatten som behöver värmas upp och går åt t.ex. när du duschar - genom att använda en duschsvamp så kan minska vattenförbrukningen avsevärt utan att ta bort duschkänslan.

Har du golvvärme i badrummet så fundera över om den behöver vara på hela tiden eller kan stängas av när den inte används.

Ska du köpa nya saker?
Fler och fler saker har en energimärkning som du bör titta på.

Tänk sedan över om du ska ha fast pris på el eller rörligt. Tänk också på att den el som du använder ska vara grön el från förnyelsbara källor så det blir så lite miljöbelastning som möjligt.

Hur gör du?
Har du något favorit tips för att spara el?
Har jag missat något?
Kommentera gärna.

Tillsammans för en mer hållbar värld!

Hälsningar Palle

Du kanske också är intresserad av:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Arkiv

Länkar

Etiketter

Etiketter