Så är det 1a advent och jultiden tar sin början med allt vad det innebär.

Glad advent

Idag är det 1a advent och för mig är det dagen då jultiden börjar.
Det är nu som julpyntet plockas fram och sätts på plats tycker jag.

Visst kan man städa innan men att plocka fram julpyntet och sätta upp det får allt vänta tills idag och julgran får vänta ännu närmare julafton.

Då jag inte gillar palmolja så är det palmoljefria pepparkakor som gäller till den ekologiska glöggen och självklart är det bivaxljus som tänds.

Hur firar du advent?
När plockar du fram och sätter upp julpyntet?

Ta det i din takt och stressa inte!
Må så gott!

/Palle

Även hos Make Me Smile är det Black Week då vi vill att så många människor som möjligt handlar hållbart. Läs nedan om 

Black Week hos Makemesmile.se
För att lyfta de olika produkterna som vi har så tänkte vi att vi göra olika erbjudanden varje dag.
Så titta in på vår sida med erbjudanden för att se vilken Black Week-deal som är aktuell just idag.

Tänk på att lagret är begränsat så saker kan ta slut.

Må så gott!
/Palle

Med lite mer än 1månad till julafton så vill vi bjuda på några julklappstips som är snälla på många olika sätt.

Även år 2021 ser det ut att bli jul och då vi vill att våra medmänniskor ska ha en bra och stressfri jul såväl som en bra vardag så vill vi lyfta fram några saker såväl julklappstips som saker att tänka på under tiden fram till dopparedagen.
 

Innan själva julen

Redan nu kan det vara läge att fundera på ett par saker för även om det är en dryg månad kvar så går det fort och ofta är det mycket att tänka på.
Adventsfirande, julklappsinköp, julpyntning, julresa till släkten och liknande saker ska lösas samtidigt som många arbetsuppgifter samt skoluppgifter ska vara klara innan julledigheten.

Så sätt dig ned redan idag och fundera på vad som är viktigast för dig för 1a advent är Söndag 28november och då vill du troligen vara igång eller sätta igång med juligheterna.

- Städa och gör julfint hemma utan att använda kemikalier

  • Självklart vill man alltid ha det fint hemma men julpyntet blir extra vackert och stämningsfullt i ett rent hem. Att städa utan kemikalier är en självklarhet för mig och man får både rent i hemmet och i samvetet.
-  Var grönt upplysst under hela juletiden
  • Under juletiden så tänds mycket lampor, julstjärnor, julbelysning och levande ljus. Det är ofta mörkt under denna årstid och belysning är viktigt för att vi ska må bra - men tänk på att spara el och att tända miljövänliga ljus.
När det kliar på ryggen är en ryggmassör bra att ha till hands.
139 kr

Julklappstips

Självklart har vi ett antal julklappstips för den som vill vara snäll mot både miljö samt nära och kära.

Man kan t.ex. ge bort en ekologisk vetekudde och på så vis ge värme och omtanke.

En ögonkudde kan vara en utmärkt present till den som behöver slappna av.

Massage är avslappnande och uppskattas av många så att ge bort en massör i trä kan vara en god idé.

Vad som passar som julklapp är naturligtvis personligt ur såväl givarens som mottagarens synvinkel - titta gärna runt här på vår hemsida och se vad du kan hitta.
Tänk på att du även kan ge bort en tjänst som t.ex. att hjälpa en person att sluta röka eller tvätta bilen eller något liknande.
 

Bambutandborste Vuxen
35 kr

Beställ julklapparna senast

Om vi bortser från att du kan köpa presentkort här i vår webbutik och pratar om de fysiska varorna så behöver dessa skickas till dig vilket tar en liten tid. 
När detta skrivs så använder vi oss av PostNord och deras tjänst Varubrev (förutom för större beställningar) och för att dessa ska hinna fram till Julafton så måste de lämnas in till PostNord den 22december. "Varubrev som lämnas in den 22december delas normalt ut den 23 december" - säger PostNord på sin hemsida.

Detta innebär att absolut sista tid för att beställa julklappar i vår webbshop är kl16 den 22 december 2021. På så vis hinner vi med att packa och lämna in till PostNord innan de stänger. Vi måste dock reservera oss för om det blir en större mängd beställningar än vad vi hinner med och rekommenderar att lägga din julklappsbeställning tidigare.   Varor kan ju faktiskt ta slut också om man är ute i sista minuten. 

Må så gott!
/Palle

Som många säkert vet så gör PostNord en hel del förändringar och vissa av dessa ändringar påverkar hur vi skickar saker till våra känra kunder.

Låt oss räta ut frågetecknen angående distributionen
Låt oss räta ut frågetecknen angående distributionen

Varannandagsutdelning

PostNord håller på att införa varannandagsutdelning över landet. På vissa ställen är det infört och på andra ställen kommer det att införas.
Oavsett om du får din post varannandag eller inte så är det bara breven som påverkas.
Då vi skickar våra saker med varubrev eller annan form av paket-distribution som kunden kan välja i kassan - så påverkas inte våra leveranser till kund av detta.
Våra leveranser fortsätter som vanligt att komma till dig som tidigare.
 

Ny prismodell

PostNord har den 1 november 2021 infört en ny prismodell där man har gjort kraftiga förändringar i vad det kostar att få varubrev levererat till ombud.
Detta har troligen att göra med att många ombud klagat på att de blir överbelamrade med saker och funderar på att sluta vara ombud för PostNord - kombinerat med fler faktorer.
Varubrev till ombud finns kvar som tjänst men är väldigt mycket dyrare och då vi tror på att erbjuda valfrihet samtidigt som vi tror på att varje sak ska bära sig själv ekonomiskt så har det blivit förändringar.

Varubrev till ombud finns kvar att välja som leveranssätt men till ett betydligt dyrare pris än tidigare.

Varubrev till dörren är den nya standardläget kan man säga då de priserna ligger kvar i nuläget. Varubrev till dörren innebär att brevbäraren bär ut varubrevet till dig och lämnar vid din dörr och ska avisera dig varpå ansvaret för leveransen är ditt.

Som kund hos oss får du alltid ett val i kassan vilket leveransalternativ som du önskar och vår uppmaning är att du är uppmärksam och gör ett medvetet val.
 

Fraktfritt

Utifrån PostNords nya prismodell och vår filosofi om valfrihet samt varje saks egna ekonomi så har vi också behövt höja gränsen för fraktfria varubrev som går till postombud.

Dessa uppdateringar har nyligen genomförts och när detta blogginlägg skrivs så är de nya förutsättningarna införda.
Sedan kan det komma designmässiga skillnader för att underlätta samt göra saker tydliga - vid behov.
 
Postman med paket
Postman med paket

Dessa förändringar känns ganska omvälvande för våra kunder och vi kan förstå att det kan sätta myror i huvudet.
Därför vill vi gärna höra vad just du tycker om förändringen med att få saker till dörren - är det bra eller dåligt?  Kommentera eller maila mig.

Beroende på vad som händer i form av kommentarer och feedback samt andra följder av detta så kan det tänkas göras fler förändringar avseende hur vi levererar til våra kunder.
När det sker förändringar så uppdaterar vi här på bloggen och vidarebefordrar detta i våra sociala kanaler.

Stay tuned!

Mvh Palle

Det har pratats en del den senaste tiden om rekorddyr el då många återstartar verksamheter efter pandemin. Så för att underlätta för våra kunder och följare så har vi satt ihop en lista med saker för att spara el och minska elräkningen.

Spara el, pengar och miljö samtidigt
Spara el, pengar och miljö samtidigt

Genom att spara el så kan du både spara pengar och bli mer hållbar samtidigt - här följer några tips på saker som du kan göra.

Ladda inte saker i onödan - din smartphone, platta, dator, elsparkcykel, eltandborste m.m. mår inte bättre för att den är 100% laddad hela tiden, eventuellt mår den t.o.m. sämre om inte batteriet nyttjas på bägge hållen. Använd istället batteriet så mycket som möjligt och spar el.

Använd dina tekniska saker på ett el-smart sätt genom att stänga de delar av sakerna som du inte använder - såväl en webbsida eller app som du är klar med som telefonens wifi eller platstjänst - så varar batteriet längre och det tar längre tid innan du behöver ladda igen.

Stäng saker ordentligt när du inte använder dem
 - när du inte laddar dina saker så ta även ur kontakten från vägguttaget då många adaptrar drar ström även när de inte används.
- släck lamporna i rum som du inte är i
- stäng dator, tv, skrivare m.m. helt och sätt inte bara i stand-by-läge där de fortfarande drar ström. Ta reda på hur prylarna fungerar att stänga av helt och att starta från "noll". Är det svårt så använd en förlängningssladd med strömbrytare eller en fjärrströmbrytare.
- stäng sakerna du har hemma när du går till jobbet och stäng sakerna på jobbet när du går hem.

Radera onödiga saker från "molnet" oavsett om det är bilder, meddelanden, mail eller annat så bidrar de till att en server behöver vara igång och dra el. Mindre total elförbrukning minskar efterfrågan och priset som kan tas ut av producenterna.

Tänk efter hur du vädrar - är det sommar och varmt så vädra på natten men om det är vinter och kallt så vädra snabbt och effektivt på dagen - på så vi spar du energi och får det mest bekvämt.

Golvvärme kan vara skönt, men det drar el så fundera på om du kan ha ett par mysiga innetofflor på dig istället.
Kanske du kan sänka inomhustemperaturen något och ta mer kläder på dig.

Detta med att spara el har varit uppe förr och vid ett tillfälle så sas det att om alla slutade dammsuga så skulle mycket el sparas, jag har inte koll på några siffror samt om det var ironi men jag vet att precis som med andra saker så ju mindre man gör en sak ju mindre el används och då dammsugning är ett vanligt sätt att städa så är det bra om man kan dammsuga effektivt och slippa göra om det snart igen. 

Vill du ha någon lampa eller liknande tänd när du inte är hemma så använd en energieffektiv lampa och kombinera med t.ex. en timer så du kan låta en eller flera lampor tändas och släckas. Tänk på att även en timer eller fjärrströmbrytare förbrukar lite ström.

Doftpulver till dammsugare - för trevligare och effektivare dammsugning
49 kr


Laga mat på ett el-smart sätt
 - lägg lock på grytor och stekpannor så kan du sänka värmen.
 - testa att slå av värmen helt en stund innan maten är helt klar och utnyttja den värme som redan finns.
 - har du en vattenkokare så använd den, det är oftast snabbaste och effektivaste sättet att koka upp vatten på.
 - tina upp mat i kylskåpet t.ex. över natten på så vis får kylskåpet arbeta lite mindre då kylan från det som tinas upp sprids i kylskåpet.
 - använder du ugnen så tänk till om du kan göra flera saker efter varandra eller samtidigt och när du är klar så kan du låta ugnsluckan vara öppen och sprida värme i köket.

Se över temperaturen i kyl och frys - det rekommenderas att ha +5grader i kylen samt -18 grader i frysen för balans mellan energi och det bästa för maten.
Avfrosta frys och kylskåp då de arbetar effektivare då.
Kom också ihåg att städa bakom kyl och frys så dessa får bästa förutsättningar för att vara effektiva.

Hur många koppar kaffe och te dricker du om dagen?
Kan du göra alla samtidigt och spara i en termos till senare tillfällen under dagen så använder du mindre el.

Lagar du mer mat än åt en måltid?
Låt maten svalna innan du ställer in den i kylskåpet och kylskåpet får jobba mindre.

Att diska i diskmaskin tar mindre energi än att diska för hand. Ofta räcker det med att ha ett diskprogram på 55grader för att disken ska bli ren. Och om du låter bli att använda diskmaskinens torkprogram utan låter eftervärmen samt den öppna luckan torka disken så spar du också energi. Om du dessutom håller din diskmaskin fräsch och ren t.ex. genom att rensa filtret i diskmaskinen samt att skrapa bort de stora matresterna ( i matavfallet) innan du ställer in disken så är det ännu bättre. En ren och fräsch diskmaskin är effektivast och minskar behovet av att diska igen. Hitta också hur du bäst placerar de saker du diskar så de blir ordentligt rena.

49 kr

Se till att dina element fungerar som de ska och möblera inte framför elementen då du hindrar dom från att fungera på bästa sätt. Bra element tar bort behovet av andra energislukande värmekällor.

Samma sak med tvättmaskinen - töm filter och håll rent samt hitta hur mycket tvätt du kan lägga i och uppnå ett bra resultat. Har du en torktumlare eller torkskåp så använder du självklart dessa så lite som möjligt och låter kläderna lufttorka. Tänk också att du kan om du inte har svåra fläckar som behöver tas bort så kan du ofta tvätta på lägre värme och spara energi samt att fylla tvättmaskinen mer. Tänk också på att centrifugera på ett högre varvtal då det är effektivare.

Och behöver kläderna tvättas eller bara vädras?

I vissa badrum finns en handdukstorkare som kanske inte behöver ha värmen igång mer än möjligen en kort stund efter att handduken använts.

Har du elbil så finns här naturligtvis en möjlighet att spara el genom att använda bilen så lite som möjligt - de korta resorna kanske kan göras till fots eller på cykel (utan el) - och lär dig att köra enligt eco-driving principer. 

Beroende på hur du bor så kan du också minska din elräkning genom att spara vatten, framförallt varmvatten.

Ska du köpa nya saker?
Fler och fler saker har en energimärkning som du bör titta på.

Tänk sedan över om du ska ha fast pris på el eller rörligt. Tänk också på att den el som du använder ska vara grön el från förnyelsbara källor så det blir så lite miljöbelastning som möjligt.

Hur gör du?
Har du något favorit tips för att spara el?
Har jag missat något?
Kommentera gärna.

Tillsammans för en mer hållbar värld!

Hälsningar Palle

Du kanske också är intresserad av:

Vi gillar att få feedback och återkoppling från våra kunder och att få veta vad de tycker om oss och våra produkter samt service.
Vi gillar också en hållbar värld.

Jakarandaträd i VI-skogen
Jakarandaträd i VI-skogen

Vi har valt att lägga ihop dessa båda saker som vi gillar på så sätt att vi avsätter pengar till välgörande ändamål med hållbarhetsfokus för varje åsikt och återkoppling som vi får in från våra kunder.
Den verksamhet som vi har valt att stödja är VI-skogen och att plantera träd i deras Agroforestry-projekt. 
Denna gången blev det 6st Jakaranda-träd i Östra Afrika där de gör nytta på många sätt både lokalt och globalt.

Så har du handlat av oss så lämna feedback och det går snabbare till nästa gång som vi planterar träd (eller något annat projekt) hos VI-skogen.

Sedan har vi ju ett sortiment av produkter som främjar en hållbar utveckling.

 Välkommen!
/Palle
 

Du kanske också är intresserad av:

Så är det september och första höstmånaden som brukar innebära att det blir kyligare och krispigare väder med överraskningar. Det gör det inte lätt att vara rätt.

Förvirrande september
Förvirrande september

Frusen på morgonen?
Svettig mitt på dagen?
Bära runt på största väskan för ombyte?

Hur löser du det när det i September kan vara så olika väderförutsättningar på så kort tid?

Samtidigt som man varken vill frysa eller svettas så vill man vara snygg och representabel. Det är inte för inte som många känner sig förvirrade denna höstens första månad.

För mig har det nästan alltid fungerat med en kombination av
- titta ut genom fönstret
- kolla detaljerad väderprognos
- flera tunna och lätta lager gör det enkelt att ta på samt av
- tänk att det kan vara varmt i solen men kallt i skuggan

Må så gott!
/Palle

Du kanske också är intresserad av:

Etiketter: höst väder kläder

Så är det dags för övergång från sommar till höst igen. Och naturligtvis är det en hel del saker att tänka på för att må bra och för att på bästa sätt ta hand om det som man har. Därför har vi satt ihop en lista med tips och tricks när sommaren blir till höst.

Hösten är på väg(en)
Hösten är på väg(en)


När sommar blir till höst så blir det både mörkare och kyligare och även om många vill förlänga sommarkänslan och fortsätta ha fina utomhuskvällar så är det bra att vara realist och inse att man t.ex. bör ha mer kläder på sig eller med sig.
Att gå omkring i kortärmad tröja eller kort kjol kan vara trevligt men då vädret är oberäkneligt så är det bäst att ha med sig något varmare om man villl undvika att bli förkyld.
Skulle du få för dig att helt lägga undan sommarkläderna helt så tänk på att göra det på bästa sätt så de är fräscha till nästa säsong.
 

För väldoftande kläder - häng en doftpåse i garderoben
19 kr

Är bilen redo för hösten?

Tänk på att se över bilens tekniska utrustning så att lampor, blinkers, vindrutetorkare m.m. fungerar. För vem vet när du behöver dessa saker.
Se också till att du har både solglasögon (solen kan fortfarande vara bländande), paraply samt mössa och handskar i bilen så du är beredd på olika väder både när du kör och på väg från bilen.
Håll koll på trafikregler och parkeringsbestämmelser t.ex. datumparkering som brukar aktiveras under hösten.
 

Doftoljor till din bil ökar trivseln
79 kr

Ska du stänga sommarstugan?

När kylan och mörkret tar över så är det många som stänger sin sommarstuga, husvagn och husbil för säsongen. Och för att göra detta på bästa sätt och undvika överraskningar så är det bra att:
Städa kemikaliefritt och ordentligt - för visst är det roligare att komma tillbaka till en fräsch sommarstuga.
- Rensa sommarstugan tak och hängrännor så att regn kan flöda så fritt som möjligt. Eventuellt förlänga stuprören ut på tomten för att leda bort vattnet från sommarstugan.
- Se till att det inte finns någon mat kvar då den kommer bli dålig samt locka till sig snyltgäster av olika former.
- Se till att vattenledningarna inte skadas av fruset vatten - töm vattenledningarna och/eller se till att de inte fryser.
- Rensa i garderoberna då tyg och textilier annars lätt kan bli till bomaterial för frusna djur av olika storlekar.
- Dra ur alla elkontakter som inte absolut behövs - på så sätt minskar du strömförbrukningen, minskar brandrisken samt att sakerna överlever ett åskväder.
- Ta hem så mycket som möjligt så minskar du dessutom inbrottsrisken.
- Se över brandvarnare och försäkring.
- Stäng och lås ordentligt och var med i en grannsamverkan där ni håller koll tillsammans.
 

Ska du stänga husvagnen?

Har du tänkt stänga husvagnen så är det självklart en del som skiljer sig från att stänga sommarstugan men även en del gemensamma punkter. Du behöver ju t.ex. inte tänka på tak och hängrännor men behöver kolla så att hjul och ben fungerar som de ska. Sådana saker som matrester, textilier och prylar är ju samma och även uppsikten över husvagnen - oavsett om du har den hemma eller på vinterförvaring.

Hoppas du får en trevlig höst!
/Palle

Dammsugardoft - för roligare och effektivare dammsugning
49 kr

Du kanske också är intresserad av:

I skrivande stund är det mitten av Augusti och solens strålar är i avtagande både angående värme och hur länge det är aktiva. Men det är inte alltid man vill gå in bara för att det börjar bli mörkt eller svalare utan man vill stanna utomhus så här är några hållbara tips på hur du får en bättre kväll utomhus fast solen gått ned.

Allt eftersom vi kommer längre och längre in i Augusti så blir det svalare och mörkare på kvällarna, men om man inte vill gå in bara för att solen gått ned så finns det vissa saker man kan göra för att stanna utomhus på ett bekvämt sätt.

När solen har gått ned så blir det naturligtvis mörkare än när solen är uppe och för att råda bot på detta så får man ha en annan ljuskälla till hands. Man kan ju välja att ha en lampa -  som gärna får drivas av solenergi - och man kan välja det mer mysiga sättet och tända ljus - som gärna får vara naturliga och klimatsmarta bivaxljus.

Oavsett ljuskälla så har de en förmåga att dra till sig insekter såsom flugor, myggor m.m. då dessa ser det som en värmande eld. Och det var ju inte så man ville ha det så därför brukar många titta efter sätt att hålla myggorna borta men har svårt att hitta hållbara sätt att mysa utan mygg.

Sedan så kommer vi till det här med att det blir svalare och kanske rent av kallt efter en stund. Och då är ju ett ganska självklart svar att ta på sig mer kläder men det är ju inte alltid möjligt av olika anledningar. Då får man istället antingen sätta sig närmare sitt sällskap eller ta på sig en filt (nej, inte en fleecefilt som består av plast utan hellre en yllefilt som är betydligt mer hållbar). Och skulle du råka spilla något så städa på en gång eller behandla fläckarna på kläderna så fort som möjligt.

Ha det så trevligt!
/Palle

ps. stanna inte ute så länge så att du glömmer dina sovrutiner ds.

Du kanske också är intresserad av:

Det har beslutats av OS-Finalen i fotboll mellan Sveriges damlandslag och Kanadas dito flyttas fram 10 timmar.
Vad innebär det?

Sveriges damlandslag i fotboll har tagit sig till OS-Final!
Känn på den Sverige i OS-Final!
Det är stort.

Då detta OS går av stapeln i Tokyo så är det ibland lite knepiga tider för oss här hemma att följa äventyren. Och OS-finalen mot Kanada skulle bli ännu ett sådant bekymmer var det tänkt.
Men då både Sverige och Kanada tyckte det var en dum idé bland annat med tanke på att det betydde matchstart kl 11 på dagen i Tokyo så lämnade bägge delegationerna in förslag om ändring.

Efter lite betänktetid så har arrangören beslutat sig för att flytta fram OS-Finalen 10 timmar vilket ger matchstart kl21 på kvällen i Japan. För oss här hemma innebär det att vi slipper bryta våra hälsosamma sovrutiner för att se matchen (vilket jag förstår att många tänkt göra) och istället kan ta en tidig fredagsfika till matchen.

Klockan 14 svensk tid Fredagen 6 Augusti är det nämligen dags för OS-Final.

Heja Sverige!

Du kanske också är intresserad av:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Arkiv

Länkar

Etiketter

Etiketter