Det har pratats en del den senaste tiden om rekorddyr el då många återstartar verksamheter efter pandemin. Så för att underlätta för våra kunder och följare så har vi satt ihop en lista med saker för att spara el och minska elräkningen.

Spara el, pengar och miljö samtidigt
Spara el, pengar och miljö samtidigt

Genom att spara el så kan du både spara pengar och bli mer hållbar samtidigt - här följer några tips på saker som du kan göra.

Ladda inte saker i onödan - din smartphone, platta, dator, elsparkcykel, eltandborste m.m. mår inte bättre för att den är 100% laddad hela tiden, eventuellt mår den t.o.m. sämre om inte batteriet nyttjas på bägge hållen. Använd istället batteriet så mycket som möjligt och spar el.

Använd dina tekniska saker på ett el-smart sätt genom att stänga de delar av sakerna som du inte använder - såväl en webbsida eller app som du är klar med som telefonens wifi eller platstjänst - så varar batteriet längre och det tar längre tid innan du behöver ladda igen.

Stäng saker ordentligt när du inte använder dem
 - när du inte laddar dina saker så ta även ur kontakten från vägguttaget då många adaptrar drar ström även när de inte används.
- släck lamporna i rum som du inte är i
- stäng dator, tv, skrivare m.m. helt och sätt inte bara i stand-by-läge där de fortfarande drar ström. Ta reda på hur prylarna fungerar att stänga av helt och att starta från "noll". Är det svårt så använd en förlängningssladd med strömbrytare eller en fjärrströmbrytare.
- stäng sakerna du har hemma när du går till jobbet och stäng sakerna på jobbet när du går hem.

Radera onödiga saker från "molnet" oavsett om det är bilder, meddelanden, mail eller annat så bidrar de till att en server behöver vara igång och dra el. Mindre total elförbrukning minskar efterfrågan och priset som kan tas ut av producenterna.

Tänk efter hur du vädrar - är det sommar och varmt så vädra på natten men om det är vinter och kallt så vädra snabbt och effektivt på dagen - på så vi spar du energi och får det mest bekvämt.

Golvvärme kan vara skönt, men det drar el så fundera på om du kan ha ett par mysiga innetofflor på dig istället.
Kanske du kan sänka inomhustemperaturen något och ta mer kläder på dig.

Detta med att spara el har varit uppe förr och vid ett tillfälle så sas det att om alla slutade dammsuga så skulle mycket el sparas, jag har inte koll på några siffror samt om det var ironi men jag vet att precis som med andra saker så ju mindre man gör en sak ju mindre el används och då dammsugning är ett vanligt sätt att städa så är det bra om man kan dammsuga effektivt och slippa göra om det snart igen. 

Vill du ha någon lampa eller liknande tänd när du inte är hemma så använd en energieffektiv lampa och kombinera med t.ex. en timer så du kan låta en eller flera lampor tändas och släckas. Tänk på att även en timer eller fjärrströmbrytare förbrukar lite ström.

Doftpulver till dammsugare - för trevligare och effektivare dammsugning
49 kr


Laga mat på ett el-smart sätt
 - lägg lock på grytor och stekpannor så kan du sänka värmen.
 - testa att slå av värmen helt en stund innan maten är helt klar och utnyttja den värme som redan finns.
 - har du en vattenkokare så använd den, det är oftast snabbaste och effektivaste sättet att koka upp vatten på.
 - tina upp mat i kylskåpet t.ex. över natten på så vis får kylskåpet arbeta lite mindre då kylan från det som tinas upp sprids i kylskåpet.
 - använder du ugnen så tänk till om du kan göra flera saker efter varandra eller samtidigt och när du är klar så kan du låta ugnsluckan vara öppen och sprida värme i köket.

Se över temperaturen i kyl och frys - det rekommenderas att ha +5grader i kylen samt -18 grader i frysen för balans mellan energi och det bästa för maten.
Avfrosta frys och kylskåp då de arbetar effektivare då.
Kom också ihåg att städa bakom kyl och frys så dessa får bästa förutsättningar för att vara effektiva.

Hur många koppar kaffe och te dricker du om dagen?
Kan du göra alla samtidigt och spara i en termos till senare tillfällen under dagen så använder du mindre el.

Lagar du mer mat än åt en måltid?
Låt maten svalna innan du ställer in den i kylskåpet och kylskåpet får jobba mindre.

Att diska i diskmaskin tar mindre energi än att diska för hand. Ofta räcker det med att ha ett diskprogram på 55grader för att disken ska bli ren. Och om du låter bli att använda diskmaskinens torkprogram utan låter eftervärmen samt den öppna luckan torka disken så spar du också energi. Om du dessutom håller din diskmaskin fräsch och ren t.ex. genom att rensa filtret i diskmaskinen samt att skrapa bort de stora matresterna ( i matavfallet) innan du ställer in disken så är det ännu bättre. En ren och fräsch diskmaskin är effektivast och minskar behovet av att diska igen. Hitta också hur du bäst placerar de saker du diskar så de blir ordentligt rena.

49 kr

Se till att dina element fungerar som de ska och möblera inte framför elementen då du hindrar dom från att fungera på bästa sätt. Bra element tar bort behovet av andra energislukande värmekällor.

Samma sak med tvättmaskinen - töm filter och håll rent samt hitta hur mycket tvätt du kan lägga i och uppnå ett bra resultat. Har du en torktumlare eller torkskåp så använder du självklart dessa så lite som möjligt och låter kläderna lufttorka. Tänk också att du kan om du inte har svåra fläckar som behöver tas bort så kan du ofta tvätta på lägre värme och spara energi samt att fylla tvättmaskinen mer. Tänk också på att centrifugera på ett högre varvtal då det är effektivare.

Och behöver kläderna tvättas eller bara vädras?

I vissa badrum finns en handdukstorkare som kanske inte behöver ha värmen igång mer än möjligen en kort stund efter att handduken använts.

Har du elbil så finns här naturligtvis en möjlighet att spara el genom att använda bilen så lite som möjligt - de korta resorna kanske kan göras till fots eller på cykel (utan el) - och lär dig att köra enligt eco-driving principer. 

Beroende på hur du bor så kan du också minska din elräkning genom att spara vatten, framförallt varmvatten.

Ska du köpa nya saker?
Fler och fler saker har en energimärkning som du bör titta på.

Tänk sedan över om du ska ha fast pris på el eller rörligt. Tänk också på att den el som du använder ska vara grön el från förnyelsbara källor så det blir så lite miljöbelastning som möjligt.

Hur gör du?
Har du något favorit tips för att spara el?
Har jag missat något?
Kommentera gärna.

Tillsammans för en mer hållbar värld!

Hälsningar Palle

Du kanske också är intresserad av:

Vi gillar att få feedback och återkoppling från våra kunder och att få veta vad de tycker om oss och våra produkter samt service.
Vi gillar också en hållbar värld.

Jakarandaträd i VI-skogen
Jakarandaträd i VI-skogen

Vi har valt att lägga ihop dessa båda saker som vi gillar på så sätt att vi avsätter pengar till välgörande ändamål med hållbarhetsfokus för varje åsikt och återkoppling som vi får in från våra kunder.
Den verksamhet som vi har valt att stödja är VI-skogen och att plantera träd i deras Agroforestry-projekt. 
Denna gången blev det 6st Jakaranda-träd i Östra Afrika där de gör nytta på många sätt både lokalt och globalt.

Så har du handlat av oss så lämna feedback och det går snabbare till nästa gång som vi planterar träd (eller något annat projekt) hos VI-skogen.

Sedan har vi ju ett sortiment av produkter som främjar en hållbar utveckling.

 Välkommen!
/Palle
 

Du kanske också är intresserad av:

Så är det september och första höstmånaden som brukar innebära att det blir kyligare och krispigare väder med överraskningar. Det gör det inte lätt att vara rätt.

Förvirrande september
Förvirrande september

Frusen på morgonen?
Svettig mitt på dagen?
Bära runt på största väskan för ombyte?

Hur löser du det när det i September kan vara så olika väderförutsättningar på så kort tid?

Samtidigt som man varken vill frysa eller svettas så vill man vara snygg och representabel. Det är inte för inte som många känner sig förvirrade denna höstens första månad.

För mig har det nästan alltid fungerat med en kombination av
- titta ut genom fönstret
- kolla detaljerad väderprognos
- flera tunna och lätta lager gör det enkelt att ta på samt av
- tänk att det kan vara varmt i solen men kallt i skuggan

Må så gott!
/Palle

Du kanske också är intresserad av:

Etiketter: höst väder kläder

Så är det dags för övergång från sommar till höst igen. Och naturligtvis är det en hel del saker att tänka på för att må bra och för att på bästa sätt ta hand om det som man har. Därför har vi satt ihop en lista med tips och tricks när sommaren blir till höst.

Hösten är på väg(en)
Hösten är på väg(en)


När sommar blir till höst så blir det både mörkare och kyligare och även om många vill förlänga sommarkänslan och fortsätta ha fina utomhuskvällar så är det bra att vara realist och inse att man t.ex. bör ha mer kläder på sig eller med sig.
Att gå omkring i kortärmad tröja eller kort kjol kan vara trevligt men då vädret är oberäkneligt så är det bäst att ha med sig något varmare om man villl undvika att bli förkyld.
Skulle du få för dig att helt lägga undan sommarkläderna helt så tänk på att göra det på bästa sätt så de är fräscha till nästa säsong.
 

För väldoftande kläder - häng en doftpåse i garderoben
49 kr

Är bilen redo för hösten?

Tänk på att se över bilens tekniska utrustning så att lampor, blinkers, vindrutetorkare m.m. fungerar. För vem vet när du behöver dessa saker.
Se också till att du har både solglasögon (solen kan fortfarande vara bländande), paraply samt mössa och handskar i bilen så du är beredd på olika väder både när du kör och på väg från bilen.
Håll koll på trafikregler och parkeringsbestämmelser t.ex. datumparkering som brukar aktiveras under hösten.
 

Doftoljor till din bil ökar trivseln
79 kr

Ska du stänga sommarstugan?

När kylan och mörkret tar över så är det många som stänger sin sommarstuga, husvagn och husbil för säsongen. Och för att göra detta på bästa sätt och undvika överraskningar så är det bra att:
Städa kemikaliefritt och ordentligt - för visst är det roligare att komma tillbaka till en fräsch sommarstuga.
- Rensa sommarstugan tak och hängrännor så att regn kan flöda så fritt som möjligt. Eventuellt förlänga stuprören ut på tomten för att leda bort vattnet från sommarstugan.
- Se till att det inte finns någon mat kvar då den kommer bli dålig samt locka till sig snyltgäster av olika former.
- Se till att vattenledningarna inte skadas av fruset vatten - töm vattenledningarna och/eller se till att de inte fryser.
- Rensa i garderoberna då tyg och textilier annars lätt kan bli till bomaterial för frusna djur av olika storlekar.
- Dra ur alla elkontakter som inte absolut behövs - på så sätt minskar du strömförbrukningen, minskar brandrisken samt att sakerna överlever ett åskväder.
- Ta hem så mycket som möjligt så minskar du dessutom inbrottsrisken.
- Se över brandvarnare och försäkring.
- Stäng och lås ordentligt och var med i en grannsamverkan där ni håller koll tillsammans.
 

Ska du stänga husvagnen?

Har du tänkt stänga husvagnen så är det självklart en del som skiljer sig från att stänga sommarstugan men även en del gemensamma punkter. Du behöver ju t.ex. inte tänka på tak och hängrännor men behöver kolla så att hjul och ben fungerar som de ska. Sådana saker som matrester, textilier och prylar är ju samma och även uppsikten över husvagnen - oavsett om du har den hemma eller på vinterförvaring.

Hoppas du får en trevlig höst!
/Palle

Dammsugardoft - för roligare och effektivare dammsugning
49 kr

Du kanske också är intresserad av:

I skrivande stund är det mitten av Augusti och solens strålar är i avtagande både angående värme och hur länge det är aktiva. Men det är inte alltid man vill gå in bara för att det börjar bli mörkt eller svalare utan man vill stanna utomhus så här är några hållbara tips på hur du får en bättre kväll utomhus fast solen gått ned.

Allt eftersom vi kommer längre och längre in i Augusti så blir det svalare och mörkare på kvällarna, men om man inte vill gå in bara för att solen gått ned så finns det vissa saker man kan göra för att stanna utomhus på ett bekvämt sätt.

När solen har gått ned så blir det naturligtvis mörkare än när solen är uppe och för att råda bot på detta så får man ha en annan ljuskälla till hands. Man kan ju välja att ha en lampa -  som gärna får drivas av solenergi - och man kan välja det mer mysiga sättet och tända ljus - som gärna får vara naturliga och klimatsmarta bivaxljus.

Oavsett ljuskälla så har de en förmåga att dra till sig insekter såsom flugor, myggor m.m. då dessa ser det som en värmande eld. Och det var ju inte så man ville ha det så därför brukar många titta efter sätt att hålla myggorna borta men har svårt att hitta hållbara sätt att mysa utan mygg.

Sedan så kommer vi till det här med att det blir svalare och kanske rent av kallt efter en stund. Och då är ju ett ganska självklart svar att ta på sig mer kläder men det är ju inte alltid möjligt av olika anledningar. Då får man istället antingen sätta sig närmare sitt sällskap eller ta på sig en filt (nej, inte en fleecefilt som består av plast utan hellre en yllefilt som är betydligt mer hållbar). Och skulle du råka spilla något så städa på en gång eller behandla fläckarna på kläderna så fort som möjligt.

Ha det så trevligt!
/Palle

ps. stanna inte ute så länge så att du glömmer dina sovrutiner ds.

Du kanske också är intresserad av:

Det har beslutats av OS-Finalen i fotboll mellan Sveriges damlandslag och Kanadas dito flyttas fram 10 timmar.
Vad innebär det?

Sveriges damlandslag i fotboll har tagit sig till OS-Final!
Känn på den Sverige i OS-Final!
Det är stort.

Då detta OS går av stapeln i Tokyo så är det ibland lite knepiga tider för oss här hemma att följa äventyren. Och OS-finalen mot Kanada skulle bli ännu ett sådant bekymmer var det tänkt.
Men då både Sverige och Kanada tyckte det var en dum idé bland annat med tanke på att det betydde matchstart kl 11 på dagen i Tokyo så lämnade bägge delegationerna in förslag om ändring.

Efter lite betänktetid så har arrangören beslutat sig för att flytta fram OS-Finalen 10 timmar vilket ger matchstart kl21 på kvällen i Japan. För oss här hemma innebär det att vi slipper bryta våra hälsosamma sovrutiner för att se matchen (vilket jag förstår att många tänkt göra) och istället kan ta en tidig fredagsfika till matchen.

Klockan 14 svensk tid Fredagen 6 Augusti är det nämligen dags för OS-Final.

Heja Sverige!

Du kanske också är intresserad av:

Postmannen kom till oss och vi har nu fått leverans igen och lagret är påfyllt. Dessutom skickas mindre luft.

Vilken doft aktiverar dina lyckohormoner?

Vi har nu fått en leverans av dofter från vår leverantör i Kroatien och vårt lager har därmed fyllts på med doftpåsar för garderob, doftoljor samt dammsugardofter. Tyvärr kunde vi inte få några Onda garderobsdofter denna gång men det kommer förhoppningsvis i nästa leverans.
 

Mindre luft för bättre miljö

Vi följer ju med i aktuella debatter och har bland annat hört att det skickas en hel del luft i förpackningar från diverse e-handlare. Då vi vill vara i det gröna och hållbara laget så har vi därför valt att förpacka våra garderobsdofter och dammsugardofter annorlunda. Detta betyder i praktiken att vi packar varje doftpåse för sig och att de 3-pack som tidigare sålts och fortfarande kommer att finnas allt eftersom kommer att ersättas och att du som kund får 3x1-pack istället för 1x3-pack.

Det ger andra möjligheter att paketera och skicka utan att det blir så mycket luft i paketen och att vi kan skicka i mindre paket vilket gör att vår distributör kan få in fler paket i sina bilar och minska sin körsträcka vilket ju är bra för miljön.

Vi har också fått möjlighet att sälja 1-pack av garderobsdofterna och dammsugardofterna samt aktiverat ett nytt fraktsätt där vi skickar mindre kvantiteter av dessa väldofter i vanligt brev vilket ger billigare frakt.

Vi kommer självklart fortsätta vår resa mot en än mer hållbar tillvaro och kommer berätta om förändringar bl.a. här i denna blogg.

Må så gott!
/Palle

Du kanske också är intresserad av:

Många har hört talas om Siesta eller kanske till och med upplevt fenomenet med middagsvila när man varit på resa söderut runt medelhavet. Då det slås värmerekord på löpande band och dessutom är tropiska nätter här i Sverige så går vi här igenom hur du kan ta Siesta i praktiken.

Siesta i trädgården
Siesta i trädgården

Generellt sett så är Siesta något som förknippas med Spanien och länderna runt medelhavet såsom t.ex. i Kroatien där det kallas fjaka. Då det slås värmerekord på värmerekord även i Sverige och det dessutom är tropiska nätter ibland så kan det vara bra att testa att ta en middagsvila även i Sverige.
 

Vad innebär Siesta?

Siesta eller middagsvila som det heter på svenska går ut på att man tar paus från kroppslig ansträngning under dygnets varmaste timmar. Vad detta innebär i praktiken varierar från land till land och från person till person. Jobbar man har man inte samma möjligheter att bara ta paus som om man är ledig.

Jobbar man så kan man förhoppningsvis planera sitt arbete så att man under de varmaste timmarna (typiskt sett kl 11-15) gör mindre fysisk krävande arbete samt mindre arbete i varma miljöer såsom i solsken, varmt kök eller liknande.

Om man är ledig så har man större möjligheter att ta paus likt mannen på bilden ovan. Vi rekommenderar dock inte några längre sovstunder då man lätt kan komma ur sin dygnsrytm och tappa sina sovrutiner - så vill du sova en liten stund så rekommenderas att sätta ett alarm (hitta vilken tid som passar dig).

Siesta-rekommendationer:
- Låt bli fysiskt ansträngande aktiviteter under de varmaste timmarna.
- Sök upp skuggan när solen står som högst.
- Gillar du träning och motion, det finns många tips för träning på semestern att prova - se till att göra på morgonen eller kvällen bara.
- Gör en lugn aktivitet som att läsa en bok, se en film eller liknande.
- Undvik att laga eller äta varm mat, tänk istället på att äta kall mat som t.ex. sallad, pannkakor som gjorts tidigare, smörgåsar eller liknande.
- om du måsta ut och resa - se till att bilen har en fungerande klimatanläggning, att bussens ventilation fungerar m.m. 
- ha alltid tillgång till (kallt) vatten att svalka dig med.
 

Efter siestan

När värmen lagt sig och du känner att siestan och middagsvilan är över så kan du börja med mer fysisk aktivitet som promenader och träning igen - ta det försiktigt och kom ihåg vattenflaskan.

Rekommenderar att matlagning sker på kvällen samt att man försöker hålla sina sovrutiner.

Hitta de sätt som passar dig bäst och dela gärna med dig av dina erfarenheter och tips i kommentarerna.

Må så gott och njut av sommaren!
/Palle

Du kanske också är intresserad av:

Regeringskris - nu måste ett nytt pussel läggas
Regeringskris - nu måste ett nytt pussel läggas

Idag har Sverige för första gången röstat bort en statsminister och regering genom en misstroendeförklaring.
Exakt vad det innebär mer än att hittillsvarade regering inte kan fortsätta på sitt mandat är aningen oklart. 
Klart är att det på kort sikt kommer kräva en hel del av de som är inblandade, till att börja med under den första veckan efter idag.
Och utan att lägga mig i det politiska så vill jag ge några tips till alla inblandade för att de ska lyckas på bästa sätt:

- Se till att sova gott på nätterna - en god nattsömn ger kroppen både återhämtning från dagen som varit och kraft inför dagen som ska komma. Läs gärna i vår sömnskola om hur du kan sova bättre.

- Då det är sommar och varmt så vill jag även betona att dricka mycket vatten (helst kranvatten, annars så lokalproducerat som möjligt - för både ekonomi och klimatet skull).

- Ha möten och liknande utomhus i skuggan - det blir både naturligt svalt, smittsäkrare och ni får frisk luft. 

- Om ni måste vara inomhus så finns det uppiggande doftoljor att ta till på olika sätt för att öka ork och hålla fokus uppe. Läs gärna om alla sätt doftoljorna kan användas

- Lyssna på varandra och ansträng er för att förstå den andre, det brukar vara mer konstruktivt och effektivt.

- Kom ihåg att tänka på miljö, klimat, hållbarhet och dylikt, vi måste ha en bra plats att bo och leva på.

Naturligtvis fungerar dessa tips även på de flesta andra arbetsplatser.

Lycka till!
/Palle

Du kanske också är intresserad av:

Välkommen till sommarmånaden Juni!
Nu hoppas vi på fint väder så att man kan vara mycket utomhus och njuta, gå på utflykter, gå till stranden och så vidare.
Här är några tips inför besöken på stranden.

Alla är självklart välkomna till stranden för att njuta av sommaren och ta ett bad.
Det finns dock vissa saker att tänka på:

- Om du inte är ensam på stranden så tänk på dina medmänniskor både vad gäller den fysiska närheten versus den privata sfären samt att dina medmänniskor kanske inte uppskattar samma musik som dig eller dina samtal med kompisarna. Håll avstånd och använd hörlurar.

- Använd solskydd för din hälsas skull, ska du bada så tänk att det är vattenfast eller smörj på nytt när du kommer ur vattnet.

- Hur är vattnet - är det OK att bada i eller finns det alger eller annat som gör att du inte bör bada?

- Hur djupt är vattnet? Finns det strömmar?  Saker att kolla innan du hoppar i, speciellt om du tänker dyka i.

- Hur bra är du på att simma?  Tänk på att inte du ska orka ta dig tillbaka upp igen.

- Har du barn med dig?  Lämna mobilen och håll koll på barnen!

- Till dig som vill imponera på badstranden (eller after beach) så är det bra att ha koll på årets sommarmode samt att vara i god fysisk form och att ha en bra kroppshållning så att du visar upp dig från din bästa sida.

Ha det så gott!
/Palle


Ps. För dig som inte kan ta dig till stranden men vill ha strandkänsla ändå så rekommenderas att du sätter på strandljud med kluckande vågor, sätter dig i ljus och värme samt hänger en doftolja Marin i närheten och får havsdoften.

Du kanske också är intresserad av:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Orsakullan mamma vid 20 - Dalaliv, finpo » Tips för att spara el:  ”Viktigt det där att faktiskt tänka till på. Väldigt bra tips också :D”

  • skåningen » Tips för att spara el:  ”Tänk så ompysslad man hade varit om man hade varit en veteranbil :-) Kram!”

  • Henrik Olsson - Föreläsningar » Rutiner och vuxenpoäng:  ”Jag hade sömnproblem under väldigt många av av någon anledning, men idag har all..”

  • Veronica » Tips för svalka på varma sommardagar:  ”Tack för många bra samlade tips! Det är fint att kunna påminna sig om dessa sak..”

  • Henrik Olsson - Föreläsningar » Pollenallergi - 7 tips som gör livet lättare:  ”Nä, någon allergi mot gräspollen har man inte, men däremot kan jag känna av gråb..”

Arkiv

Arkiv

Länkar

Etiketter

Etiketter