Yaytrade - ett ställe att sälja kläder

Häromdagen så satt jag mig i tunnelbanan och fick se denna annons.

Naturligtvis så var jag tvungen att ta ett foto för att kunna dela denna (för mig) nya möjlighet med andra för att öka möjligheten för kläder att leva vidare och att återälskas.

Let somebody else love your pre-loved fashion - så att säga!

Har ännu inte testat detta men vill som sagt vidarebefordra möjligheten - är du intresserad så klicka på bilden.

Låt oss tillsammans flytta datumen för Overshootday längre fram på året!

Och så kommer denna möjlighet att läggas till i inlägget för en snällare och smartare garderob (som säkert fler hittar till).

Må så gott!
/Palle

Väntar du också?
Väntar du också?

Så har vi fått ännu en ny leverans med saker - inget nytt som Bivaxljusen nyligen utan vi har fyllt på dofterna.
Sedan beror det på hur man ser på saker, t.ex. så har Doftolja Apelsin inte funnits på länge och vi hade faktiskt tagit bort den sidan, men nu finns det möjlighet att doftsätta med Apelsin igen.
Och Vanilj & Carite doftpåsar för garderob var också slut ett kort tag men finns nu igen. Samt en del andra dofter som fyllts på för att de inte ska ta slut.

Varför vissa saker tagit slut?
Jo för att vi under en tid fått ökade försäljningsvolymer vilket vi tycker är trevligt men inte var helt förberedda på.

Och Gardenia doftpåsar för garderob är tyvärr fortfarande noll men vi hoppas kunna få in dessa också så småningom.

Säg till om det är något du saknar.

/Palle

Doftolja Apelsin
79 kr
Nu finns bivaxljus i vår butik
Så är det dags igen att ta in nya produkter i webbshoppen, efter en del tankemöda samt letande, räknande och självklart testande så är vi glada att presentera det senaste tillskottet - handstöpta bivaxljus från Veber biodling.
 

Varför bivaxljus?


Vi pratade om något som passar i vår filosofi om smart och vänligt välmående vilket bivaxljusen gör väldigt väl.

Bivaxljus - naturligt schysst ljus som är bra för både person och planet!

Ljusen består av 100% bivax plus en veke i 100% bomull vilket bl.a. får till följd att ljusen brinner med en klar och varm låga utan sot, ger ifrån sig en naturlig doft av söt honung och rensar luften (inomhus) genom att frigöra negativa joner.

Bivaxljusen innehåller som sagt inte några konstigheter som petroleum, slaktavfall, palmolja eller andra dumheter så man stöjder inte dessa verksamheter. Däremot stödjer man biodlare i sin verksamhet med att tillsammans med bina rädda planeten.

Välkommen att köpa bivaxljus här!

/Palle

ps. Har du förslag på andra produkter som skulle passa i vår webbshop så kommentera nedan eller maila mig. ds.

Bivaxljus
109 kr
SvD guidar till en smartare garderob
SvD guidar till en smartare garderob

Det hände sig att jag läste Svenska dagbladet häromdagen efter att jag lämnat blod på blodcentralen och på sista sidan såg jag denna artikel om hur man kan göra sin garderob smartare. Skulle även vilja säga att garderoben blir snällare varpå jag valde denna rubrik.

För dig som inte har SvD eller kan läsa min något dåliga bild så kommer här en sammanfattning med lite tips plus egna tankar.

 

Hyr dina kläder

Istället för att köpa nya kläder så kan du hyra dina kläder och uppdatera din garderob tillfälligt och sedan ge kläderna fortsatt liv utan att de samlas på hög hos dig.
Då ett plagg i genomsnitt används 10 gånger så är det en god ide både ekonomiskt, ekologiskt och platsmässigt att hyra sina kläder för att sedan lämna tillbaka kläderna så någon annan kan använda de klädesplagg som du inte längre gillar.

Sedan tidigare har det varit vanligt att hyra t.ex. maskeraddräkter, smoking, balklänning och liknande men nu börjar det finnas fler och fler möjligheter att hyra vanliga kläder. Såväl små som stora butiker och kedjor har börjat hyra ut kläder och du kan även hyra kläder via internet.
Några exempel som jag hittat är:
- Somethingborrowed (internet)
- Myrorna  börjar hyra ut kläder och startar i Stockholm
- Remake hos Stockholms Stadsmission
Sabina and Friends (internet)
- H&M börjar hyra ut kläder i Stockholmsbutik
- Gina Tricot hyr ut kläder i minst en Göteborgsbutik
- Klädoteket som har både webshop och Göteborgsbutik

Säkert har jag missat många ställen där du kan hyra kläder då jag bara sökt lite på internet - komplettera gärna listan genom att kommentera med de ställen du vet om.

Ideén om att hyra kläder anses av expert som klok och rimlig då vi behöver ställa om.

Känner du att du behöver rensa i din garderob för att skapa plats så har vi några ideér i vår guide Rensa garderoben.
 
Doften av blommande körsbärsträd
49 kr

Se kläder som en investering

Tänk till innan du köper ett nytt klädesplagg:
- behöver jag det eller är det bara roligt att köpa?
- hur mycket kommer jag använda det?
- hur lätt är det att sköta?
- passar det ihop med resten av mina kläder?

Bestämmer du dig sedan för att köpa plagget så kolla att det är av god kvalitet och ta väl hand om de kläder du köper så kan du sälja dom vidare när det blir dags.

Du kan t.ex. sälja via Tradera, Blocket, Varie, via Facebook båder i grupper och på Marketplace, via olika mobil-appar som t.ex. YaytradeShpock, Plick & Sellpy, bloppis och ett antal ställen till. Kommentera gärna med de platser du tycker är bra för att sälja kläder och saker för andra att återupptäcka.
 

Handla kläder i andra hand

Heter det egentligen handla kläder i andra hand eller köp kläder second hand?
Oavsett vilket så är det en väldigt bra idé då det inte behöver tillverkas nya kläder som både tar resurser i anspråk och ger diverse utsläpp som inte är bra.

Då det är svårt att sluta använda kläder helt och hållet så rekommenderar vi därför att begangnade kläder (se där ett uttryck till) och det kan du numera göra på många olika sätt - förutom de som jag nämnde ovan där du kan sälja dina kläder så kan du även besöka Myrorna, Röda korset, Emaus, Erikshjälpen, Rotary m.fl. som ofta har såväl kläder som massor med andra saker att återälska. Själkvklart finns det även här massor av andra alternativ och en del hittas t.ex. via Vintagekartan och loppiskartan men tänk dig för då såväl vintage som loppis har lite annan innebörd än bara handla kläder i andra hand. 

Vet du fler bra sätt att köpa kläder på second hand?
Tipsa gärna i kommentarerna.
 

Vanilj & Cedar doftpåsar - väldoftande klädvård i garderoben
49 kr

Köp ekologiska kläder

Oavsett om du tänker köpa nya kläder eller om du köper kläder i andra hand så är det bra att köpa ekologiska kläder då dessa innehåller mindre dumheter i form av kemikalier m.m.
Ofta är ekologiska kläder också bättre för individen som ska använda kläderna samt att de håller längre. 
Ekologiska kläder har dock en tendens att vara lite dyrare men om man ser kläder som en investering så ser man också att kläderna håller sig fräscha längre varpå behovet av nyinköp minskar  samt att om man väljer att sälja sina kläder vidare så får man ofta ut mer för kläderna.

Hur hittar man då ekologiska kläder?
Det enklaste är att titta efter erkända tredje-parts märkningar som garanterar seriositet på ett sätt som butikernas egna märkningar inte alltid gör. Hittar du ett fint och bra klädesplagg som är märkt med Svanen, EU-blommanBra Miljöval eller GOTS så är det ett klädesplagg som blivit certifierat som omtänksamt mot planeten och bör väljas när kläder ska köpas.
 

Apropå mer hållbar klädkonsumtion

Förläng livet på kläder och textilier

När man väl skaffat kläder och tyger så gäller det att ta väl hand om sina textilier (gäller även andra saker förresten). Oavsett om du köpt eller hyrt kläder så är det bättre både för dig och för övriga planeten att ta väl hand om grejorna. Men hur ska man då göra för att förlänga livet på kläderna och tyger?

Generellt så ska man ta hand om blöta kläder och fläckar på kläder så fort som möjligt, annars blir det snabbt svårare än det behöver vara.
Blöta kläder, handdukar m.m. bör hängas upp direkt och inte hänga för trångt då det är luften som hjälper till att torka - häng gärna på ett ställe med bra ventilation så det inte blir fukt i rummet.

Och för att få bort fläckar från kläder och tyger så är också tiden av betydelse - en ingrodd fläck är svårare att få bort.

Sedan gäller det också att förvara sina kläder på bästa sätt för minsta möjliga slitage. Speciellt när det gäller längre förvaring som när man lägger undan sommarkläderna för vintern eller tvärtom. 

Och när det blir kallare så är det bra om du kan välja naturliga material för att hålla dig varm. Ull är ett sådant bra material som är varmt och gosigt men ullkläder kräver speciell behandling för att hålla sig fräscha. Om du inte har fått en fläck på dina yllekläder så kan det ofta räcka med att vädra kläderna. Känner du dock att du behöver tvätta din ullkläder så använd ulltvättmedel och handtvätt samt låt plantorka.

Har du fler bra tips för smartare och snällare garderob?
Skriv gärna en kommentar - tillsammans gör vi världen mer hållbar.

/Palle

Väldoftande klädvård då skadedjur inte gillar
49 kr

Verkar ha kvar för mycket av sommarkänslan för att riktigt ha kommit igång med de saker som jag borde - bl.a. att blogga här regelbundet. Är ju tänkt att det ska ske cirka en gång i veckan och nu har det gått två veckor sedan senaste inlägget.
Bot och bättring behövs.

Detta inlägg kommer att vara ett svar på Johanna N:s blogginlägg om konsumentmakt som jag tyckte tog upp ett antal intressanta frågor. Johanna pratar där om vikten att rösta med sina fötter eller med sin plånbok (välj den liknelse som passar dig bäst) för att påverka men också att ta det ännu längre och påverka fler än bara sig själv och den närmaste omgivningen.

Johanna är själv ett väldigt bra exempel på att ta eget ansvar samt att påverka andra att göra klimatsmarta och hållbara val. Hon har t.o.m. fått sitt engagemang att bli till en lönsam fulltidssyssla.

Min syn på det här med konsumentmakt och att ta saker vidare för att påverka andra är att saker hänger ihop. 
Enskilda individer måste göra sina egna val.
Det behövs saker och lösningar att göra val mellan.
Företag behöver en efterfrågan att tillfredsställa - utan efterfrågan finns mindre intresse att erbjuda lösningar.
Nya lösningar kan komma att behöva ändrade förutsättningar strukturellt och politiskt m.m.

Men enligt mig så börjar allt med individers val och intresse - oavsett om det handlar om att må bra själv, spara pengar till sig själv, starta företag för att hålla på med sitt intresse eller engagera sig politiskt för att driva på större strukturella förändringar.
Bakom varje företag står minst en person med ett intresse och en drivkraft och ett intresse, men för att det ska lyckas så behövs en efterfrågan för att skapa en lönsamhet.
Jag är därför glad för att det finns efterfrågan på våra produkter som innebär gröna val i din vardag - speciellt glad för efterfrågan på havssvamparna som både kan spara vatten och användas som ett hälsosamt mensskydd men också tacksam för efterfrågan på doftpåsarna som hängs i garderoben då dessa innebär fräschare kläder och minskat köpbehov.

Dessa produkter och fler är gröna val vi som företag gjort och gör, vi gör även andra gröna val t.ex. när det kommer till förpackningar, transporter m.m. men inga av dessa saker är möjliga utan vettiga ekonomiska förutsättningar vilket grundar sig i huvudsak på ett köpintresse från enskilda personer.

Så tänker och gör jag. Hur gör du?
Kommentera gärna!

/Palle
 

Tidigare här i bloggen så har vi pratat om att det är viktigt att hålla sina rutiner angående sömn och mat - detta bryts av de flesta under semestern på sommaren då man ofta har flera veckor ledigt.
För att få en sund och pigg övergång mellan semester och jobb så bör man dock låta bli att vara alldeles för abrupt i sin övergång. Annars blir man lätt trött och mottaglig för smittsamma sjukdomar och vips så är energin från semestern borta igen.

Det finns sätt att ge sig själv ökade möjligheter att må bra vilket leder till att man kan prestera bättre.

1. Lägg dig i tid och sov ordentligt!
e till att du får dina timmar i sängen - räkna efter när du behöver somna för att gå upp i tid och lägg dig sedan en stund innan. Får du inte det att fungera så läs gärna våra tips för att sova bättre.

2. Ät frukt!
Frukt innehåller en massa bra saker för oss människor och ger energi som varar en bra stund. Undvik dock att äta frukt för sent på kvällen då det kan bli svårt att somna som du bör. Frukt kan även boosta immunförsvaret och hjälpa till att hålla oss friska.

3. Motionera!
Rör på dig och träna - det ökar blodcirkulationen, konditionen och skärpan. De flesta tycker det fungerar bäst att träna efter jobbet, men det finns även de som tränar på lunchen eller på morgonen innan jobbet - hitta det som passar dig. 

4. Var utomhus!
Kroppen gillar dagsljus och nu när det finns massa med dagsljus så är det ett bra tillfälle att vara utomhus och samla på sig bl.a. D-vitamin som ger energi. Kanske kan du kombinera lite - ta en utomhus promenad med lite frukt.

5. Ta på somriga kläder!
Beroende på ditt arbete så kan möjligheterna kanske vara begränsade men gör så gott du kan med färger, mönster och material för att behålla sommarkänslan.

Angående att förlänga sommarkänslan så påminns om punkt 1 ovan.

Se där 5tips för att starta hösten på ett piggt sätt - berätta gärna hur det går och följ bloggen för fler tips.

Lycka till!

/Palle
Vilket är viktigast planeten eller pengarna?
Vilket är viktigast planeten eller pengarna?


Idag 29juli 2019 inträffar tyvärr Overhootday vilket är rekordtidigt på året.
Overshoot day är dagen då vi som mänsklighet tackat slut på jordens resurser och börjar överutnyttja vår kära planet.

Någon har beskrivit det som att vi lånar från framtiden, en annan beskrev det som att vi förbrukat räntan och nu naggar på det räntebärande kapitalet.
Hur man än beskriver det så är det dumt och vi måste sluta med det.

För att sluta förbruka mer än vad som finns så måste vi börja konsumera medvetet och göra kloka val. Detta med att konsumera medvetet har vi skrivit om förr här i bloggen men det är en mer aktuellt idag tyvärr.

Själva så är vi inte världens bästa men vi tänker hela tiden på hur vi ska bli bättre och mer medvetna i vår konsumtion både privat och i företaget. Det är en tanke som genomsyrar tillvaron kan man säga.

Angående företaget så har vi i möjligaste mån tänkt grönt när det kommer till transporter, förpackningar, produkter m.m. m.m.  
Och de produkter vi erbjuder är ofta betydligt grönare och mer hållbara än marknaden i övrigt kan erbjuda - låt mig ge några exempel:

- Naturliga havssvamparna handskördas varmsamt och det lämnas kvar en del i havet som kan växa vidare, Den del som vi säljer kan användas t.ex. som duschsvamp som spar vatten och duschschampo samt ger naturlig peeling  eller så kan man använda svampen som svamptampong vilket är ett ekologiskt och hälsosamt mensskydd. Det finns även fler sätt att använda svamparna på och dom är lätta att ta hand om samt varar länge.

- Doftpåsar i garderoben ger inte bara väldoft till kläderna utan är också bra för att hålla ovälkomna insekter borta från dina kläder. På så sätt får du fräschare kläder och du behöver inte köpa nya kläder på grund av slitage lika ofta. I Sverige konsumerar vi alldeles för mycket kläder och det behöver minska så med fräschare kläder så kan man antingen sälja vidare eller skänka till second hand och ge kläderna ett nytt liv istället.

- Våra doftoljor är 100% återvinningsbara utan att du behöver åka via återvinningscentralen. Att det är enkelt att ge sakerna ett andra liv när man är klar med dem är också en aspekt att tänka på när det kommer till att göra kloka val.

Och sortimentet förändras med tiden.

Sedan följer vi nyheter, forskning och andra diverse duktiga samt kunniga personer inom olika aspekter av hållbarhet för att lära oss mer. Vi sprider även vidare den kunskap vi inhämtar bl.a. genom att skriva olika typer av guider med tips samt att dela i våra kanaler på sociala medier och här i bloggen.

Och vi tar väldigt gärna emot tips, feedback, funderingar m.m. direkt i mailen eller som kommentarer här på bloggen eller på något annat sätt.

Med små och stora steg flyttar vi datumet senare på året tillsammans!

/Palle

Vi har tidigare pratat om att det är bra att hålla fast vid sina vanor och rutiner även när man är ledig och en sådan sak är att hålla igång fysiskt.

Men då brukar det komma en massa invändningar såsom att jag hittar inget bra gym, svårt att hitta en slinga att springa här och liknande. Och vill du inte hålla igång och träna så är det ditt val men du ska veta att det är lätt att hålla igång fast man inte är på hemmaplan.

Du kan träna utan redskap om du tycker det är enklast.
Köp ett motståndsband - det är litet och enkelt att packa ned samt ger möjlighet till många övningar, t.ex. dessa övningar kan du göra med gummiband.

Det viktiga är att du slutar med ursäkterna och håller igång träningen samt att du tar det lugnare på första normala träningspasset efter ledigheten.

Också hoppas vi att du tänker på det där med att spara vatten såväl i duschen som på andra sätt.

/Palle

Etiketter: sommar träning hälsa

Nu har jag varit på semester och laddat batterierna och är åter i tjänst.

Och med en liten hund i familjen så rubbas inte de viktiga matrutinerna och sovrutinerna så mycket utan det blir dagar med lägre tempo, andra aktiviteter och liknande. Detta gör att det inte behöver justeras en massa för att komma tillbaka i vardagen.

Att ibland ta lite paus och ladda batterierna är ett behov som är viktigt att tillfredsställa för att sedan komma tillbaka med nya kraft och kanske nya ideer.

Så nu kör vi för fullt en period igen - kan eventuellt bli något mer ledigt, men nu är det full rulle och full service som gäller igen.

Må så gott!
/Palle
 

Time-out eller lite ledigt
Time-out eller lite ledigt
Vi har pratat en del om att ta det lugnt, varva ned och koppla av och det tänker vi nu göra i cirka 1 vecka.

Under denna semestervecka kommer vår webshopp vara öppen precis som vanligt men vi kommer inte att packa och skicka något utan beställningarna kommer att behandlas när vi kommer åter i tjänst.

Vår ledighet är från 1juli kl16.30 till och med 9 juli - vilket innebär att beställningar som läggs under denna period kommer packas och lämnas in hos PostNord den 10 juli.

Mail kommer att kollas sporadiskt under perioden.

I skrivande stund är det sista juni och det finns en gällande rabattkod - se våra erbjudande.

Hoppas du har en skön sommar!

/Palle

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

BlogRankers.com

Etiketter

Twingly Blog Search link:http://www.makemesmile.se/blogg sort:published Bloggar som länkar till mig