Hur tränar du utanför gymmet?
Hur tränar du utanför gymmet?

Nu när tyvärr många gym och träningsanläggningar är stängda så är det viktigt att ändå hålla uppe sin träning för att må bra och stärka kroppen.
Goda och regelbundna träningsvanor ger en friskare kropp som kan stå emot angrepp på ett bättre sätt.

Men hur ska man då träna när träningsanläggningen man brukar gå på har stängt?
Gillar man löpning eller cykling så är svaret givet - träna utomhus, leta upp en bra runda och kolla igenom att dina grejor fungerar utomhus och sätt igång.

Om man inte gillar löpning och cykling så kan det vara lite mer bekymmersamt att hitta hur man ska hålla igång träningen så därför har vi skapat en Pinterest- anslagstavla med träningstips som vi tänker fylla på allt eftersom vi hittar tips - det kan även tänkas dyka upp tips i andra av våra sociala medie-profiler beroende på bl.a. delningsmöjligheter.

För det finns så mycket mer än jogging, cykling, armhävningar och situps som du enkelt kan göra utanför gymmet.

Tänk på den sociala biten och hygienen om du använder gemensamma saker.

Håll igång & Håll ut!

/Palle

Använd en natursvamp som duschsvamp och du sparar vatten, sparar duschcreme och sparar pengar samt får ömsint peeling - allt utan att tappa den sköna duschkänslan.
149 kr
Sommartid igen
Sommartid igen

Inatt så ställdes klockorna om igen - framåt en timme denna gång, så nu är det sommartid i vårt land. 
Under en kortare period så blir det mörkare på morgnarna vilket kan göra det svårare att stiga upp och vakna till. Detta kan lösas på lite olika sätt:
- dricka starkare eller mer kaffe på morgonen (kanske inte uppskattas av magen)
- tända fler lampor på morgonen
- öppna fönster och släppa in syre
- använda en uppiggande doft
- starta uppiggande musik (tänk på övriga familjen samt grannarna)
- göra ett (litet) träningsprogram på morgonen för att vakna
- låt bli att snooza (somna om ett par minuter)
- ta en snabb kalldusch (ingen idé att använda duschsvamp nu - du ska bara duscha snabbt för att vakna)
 

Förberedelser för vår och sommar

I skrivande stund (slutet av mars) så känns själva sommaren väldigt avlägsen än men våren börjar visa sig. Utanför oss så börjar buskar och träd att få knoppar och vi har sett bilder på blommande körsbärsträd i Kungsträdgården (vi kan tyvärr inte uppleva dem i år p.g.a. rådande läge utan får nöja oss med bilder och doften av blommande körsbärsträd).

Vi har dock börjat att rensa i garderoberna och gå igenom vilka vinterkläder som får vara med fler säsonger. På så vis gör vi plats för vår och sommarkläderna som ska få komma ut ur förrådet.

Har också börjat plantera lite växter och satt på soliga platser i fönstrena - för bästa resultat bör dock fönstrena putsas. Detta kommer att ske när det blir lite varmare och i samband med en större vårstädning är tanken.

På tal om vårstädning och vårkläder så vill man ofta själv se lite fräsch ut och ett sätt att fräscha upp sig själv är att med naturlig peeling få bort den trista vinterhuden.

Vad gör du för att förstärka känslan av vår?

/Palle

Sluta röka och minska risken att bli sjuk

Jag var nyss ute och gick med vår lilla hund och när jag plockat efter hennes behov så såg jag denna ciggaretpaket slängt på marken. Där ska den ju naturligtvis inte vara utan den ska ju slängas i en papperskorg, men innan jag tog upp den så tog jag detta foto för det var ett klick i huvudet som ledde till ett klick med mobilens kamera.
 

Tanken som kom till mig var att detta budskap måste rökare ta till sig och koppla till att om de slutar röka så mår deras lungor bättre (plus en massa andra trevliga bieffekter) vilket gör att deras utsatthet för influensa, virus (bl.a. Corona) och andra otrevliga sjukdomar minskar. Så ta tillfället nu när så mycket förändras och passa på att sluta röka, behöver du hjälp så finns det tips för att sluta röka.

 

Ingefära

En studie av ingefärans effekter på hälsan visar att det finns många fördelar av att få i sig lite ingefära varje dag - ingefäran löser slem i halsen och är bakteriedödande.

Självklart ska du helst få tag i ekologisk ingefära och helst ska du 3-4 skivor färsk ingefära per dag.
Gillar du inte att äta färsk ingefära så kan du göra ingefära-te genom att värma 4dl vatten och slå vattnet över 6-8 skivor färsk ingefära samt 1tsk svartpepparkorn och låta dra i 5-7minuter. 
Om inte heller detta är för dig så kan du ha samma mängd ingefära i maten, tänk på hur många som ska äta och räkna efter bara.
 

Gammal huskur

Rensa luftvägarna genom att ha en handduk på huvudet och ha huvudet över en skål med varmt vatten där du blandat i t.ex. salt för inandning eller Pepparmynta & Kanel doftolja.

Koka upp vatten i en kastrull och blanda i cirka en matsked salt för inandning eller ett par droppar Pepparmynta och Kanel doftolja.
Ta en handduk över huvudet och huvudet över kastrullen ungefär så det bildas ett tält.
Du märker snart hur det blir lättare att andas och att näsa rinner - ha pappersnäsdukar nära och sitt åtminstone 5-10minuter för bästa effekt.

Upprepa efter behov, dock ej på kvällstid då det kan ge en uppiggande effekt (särskilt Pepparmynta & Kanel).
 

Honung & Citron

Att citron innehåller en massa C-vitamin och är bra för vårt immunförsvar vet de flesta, det är dock mindre känt att honung också är en riktigt bra grej. Och kombineras de så blir det väldigt bra. 

Honung har antibakteriella egenskaper och gör din hals lenare och tillsammans med citronens egenskaper blir det en liten hälsobomb.
Själv har jag ett recept där jag häller 2,5dl kokande vatten på 6 lagerblad och låter stå i en gryta under lock i 10 minuter innan jag blandar ned 6msk honung och saft från en halv citron - låter det bli svalt och dricker lite ett par gånger om dagen. Väldigt effektivt och jag märker direkt när jag glömt.

Vi har testat alla dessa tips och har märkt att det fungerar alldeles utmärkt för oss. Enkelt att göra och effektivt.

Har du fler tips för bättre hälsa i halsen och luftvägarna?
Skriv i kommentarerna så alla kan få nytta av dina kunskaper.

Friska luftrör = mindre risk att bli allvarligt sjuk!

Må så gott.
/Palle

Urklipp från folkhälsomyndighetens FAQ om covid-19På grund av det aktuella Coronaviruset eller covid-19 som det kallas så vill vi klargöra ett par saker.

Våra varor, förpackningar m.m. är köpta innan Corona-utbrottet och är Corona-fria när vi skickar dem.

Då en av oss har väldigt lågt immunförsvar på grund av kroniska auto-immuna sjukdomar (inget som går att göra något åt tyvärr) så är vi vana vid att hålla väldigt god hygien för att hålla baciller och virus borta. Vi följer denna försiktighetsprincip samt dessa rutiner även i denna situation och följer folkhälsomyndighetens information, råd och tips dessutom.

 

Från dörr till dörr - om du vill

Känner du dig orolig att gå till ditt PostNord-ombud så har du möjlighet att välja leverans till din dörr genom att i kassan välja "varubrev till dörren" som leveransalternativ då kommer din brevbärare att lämna dina saker utanför dörren om de ej går ned i din brevlåda - du kommer också få ett sms till det telefonnummer som du angivit.
Du behöver inte öppna dörren när brevbäraren är där om du inte vill.
Tänk dock på ansvarsfrågan - när brevbäraren lämnat utanför din dörr (och skickat sms) så är det ditt ansvar.
 

Fler tips

Vi vill också tipsa om att när nu företag och hela länder sätts i karantän och stänger ned verksamheten så finns det betydande risk att affärer börjar få ont om varor och t.ex. klädaffärer får tomt i hyllorna så tänk på att ta hand om dina kläder och annat som du har hemma.

Vill även tipsa om sätt att öka ditt immunförsvar - d.v.s. kroppens egna försvar mot sjukdomar och virus.

Och kom ihåg att hålla rent och fräscht genom att oftare städa kemikaliefritt.

Fråga gärna mig om du är osäker på något.

Håll koll via t.ex. folkhälsomyndigheten och ta det försiktigt.

Tvätta händerna!
Nys i armvecket!
Undvik att röra ansikte och sår med orena händer!
Undvik smittade personer i oskyddat läge!

/Palle
www.makemesmile.se  - Trygg & Coronafri ehandel

Internationella kvinnodagen 8mars
Internationella kvinnodagen 8mars

Idag 8 mars är det internationella kvinnodagen - en dag som enligt mig inte borde behövas då samma möjligheter ska ges till alla oavsett kön m.m.

Nu är det tyvärr inte så och därför är det bra att dessa orättvisor lyfts fram och diskuteras vilket förvisso behövs mycket mer än 1 gång om året.
Under året som gått så har vi bland annat sett en debatt om gratis mensskydd i olika varianter samt att kvinnliga idrottare önskar mer förståelse och stöd kring sin mens.

Jag hoppas att kvinnor över hela världen får bättre förutsättningar under det kommande året.

Oavsett dag på året samt ditt kön så kan vi erbjuda 
 - naturligt och hälsosamt mensskydd som är både ekonomiskt och ekologiskt
 - lättanvända dammsugardofter som gör dammsugningen roligare & effektivare
 - honungsdoftande bivaxljus för naturliga mysstunder
 - vattenbesparande naturlig peeling medan du duschar
 
Och på så vis kan vardagen förenklas och förbättras till såväl kvinnor som män.

Må så gott idag och alla andra dagar!

/Palle
 

I balans
I balans

Den senaste tiden har jag läst ganska många texter om att se till att hålla balansen på olika sätt.

Det rör sig om balans inom en massa olika områden:
 - matbalans 
 - sovbalans
 - energibalans
 - ekonomisk balans

Och det är endast du som kan avgöra hur mycket du behöver av mat, sömn m.m. för att må bra. Det svåraste verkar vara det här med energibalans och att se att man behöver varva ned, tacka nej till saker och ibland bara sitta på en sten i skogen och vara. Det är för mycket att leva upp till och för svårt att säga nej till att hänga på modetrender eller att säga nej till chefen som vill att man jobbar över.

Varför är det då så svårt att hitta balans?
Antagligen för att det hänger ihop med att vi människor är flockdjur och vill känna samhörighet med andra vilket ofta tolkas som att vi behöver göra liknande saker på liknande sätt. Men om det inte är bra för dig så måste du bryta mönstret för ditt eget bästa.
Gör det till rutin att göra en egeninventering med jämna mellanrum - tänk igenom vad som gör dig glad samt vad som bara är jobbigt och trist. Om det jobbiga är något kortvarigt så kan du förhoppningsvis genomlida det annars behöver du försöka hitta en lösning som gör saken bättre - tänk igenom vad denna lösning kan vara och vad det får för konsekvenser på kort sikt och på lång sikt och agera sedan. Ibland räcker det att förändra små saker som man kan fundera ut på väg hem från jobbet och ibland behövs en längre tid av ro för att hitta en större förändring - i båda fallen gäller det att komma igång så snart  som möjligt.

Lycka till!

/Palle

Doftolja Zen - för balans och harmoni
Doftolja Zen - för balans och harmoni
79 kr
Alla hjärtans dag 14 februari
Alla hjärtans dag 14 februari

14 februari är det alla hjärtans dag och det är dags att visa extra uppskattning för personer som man älskar.

Det behöver inte vara svårt, dyrt eller komplicerat - ta reda på vad ditt hjärtas älskade skulle uppskatta och försök göra detta.

Och tänker du t.ex. hälla upp ett varmt romantiskt bad till din älskling så kan du titta in bland våra badsalt för att höja upplevelsen i badkaret.

Tänker du mer åt att fixa en romantisk middag med tända ljus så kan du titta in bland våra bivaxljus som doftar gott och gör gott.

Eller så kanske ni bara tar en lugn stund för er själva.
Hur som helst så hoppas jag att du får det bra med din älskade!

/Palle

Bivaxljus visar omtanke och kärlek till fler
119 kr
Räcker dagsljuset till dig?

22december 2019 var det som mörkast för säsongen då det var dagen för vintersolståndet. Nu blir det ljusare och ljusare för varje dag som går och störst skillnad är det i nordligaste Sverige.

Men räcker dagsljuset för att du ska vara pigg och alert om dagarna?
Hoppar du upp ur sängen om morgnarna?
Eller är du beroende av kaffe för att ta dig igenom dagarna?

Många upplever att det blivit jobbigare sedan julen städades ut och julbelysningen försvann.
 

Tips för en piggare tillvaro

Som tur är finns det saker att göra för att tillvaron ska bli piggare. Här är några tips:

- Sov ordentligt, både kvalitet och kvantitet är viktigt. Kolla gärna vår sömnskola för tips hur du kan sova bättre.
- Ta en kall dusch på morgonen - du lär vakna till på en gång.
- Var mycket utomhus - speciellt när det finns dagsljus. Det hjälper kroppens inre klocka.
- C-vitamin är en bra och naturlig källa för att känna sig alert, tänk apelsin, citron, lime och liknande.
- Häng upp en uppiggande doftolja där du befinner dig längre perioder.
- Ät frukt det är generellt uppiggande och ger kraft utan att ge bieffekter.
- Jobbar du på kontor så bytt kontorsstolen mot en pilates-boll, sätt en fotmassör under skrivbordet och res på dig 1-2gånger i timmen.

Och tänk nu på att dessa 7 tips är för en piggare tillvaro och inget du ska göra på kvällen när det närmar sig läggdags.

Må så gott!
/Palle

Fotmassör med plats för båda fötterna samtidigt. Lätt att använda samt att ta med sig.
99 kr

Även om det sägs att julen vara till påska så tror jag inte det är många som verkligen låter julsakerna vara framme så länge. Ofta åker julsakerna bort betydligt tidigare.
 

När ska julsakerna tas bort?

Traditionellt så plockas julsakerna bort på tjugondedag Knut vilket är den dag då det kristna julfirande upphör. Beroende på bl.a. vanor och geografi så skiljer sig detta åt där vissa verkligen firar av julen med att t.ex. dansa runt granen och julgransplundra. Andra kan nöja sig med att bara plocka ned julsakerna.

År 2020 är tjugondeKnut en måndag vilket gör att många säkert plockar bort julen under helgen innan. Exakt när du plockar bort julsakerna är ju naturligtvis upp till dig, du kan göra det tidigare eller senare.
 

Hur städar man bort julen?

Ska julen bort?
Ska vardagssaker fram?
Kanske storstädas?

Tänk igenom vad du vill uppnå och avsätt tid samt låt alla hjälpa till så blir det oftast bäst.
Planera städningen, plocka fram dina städredskap och kemikaliefria rengöringsmedel.
 

Djurvänliga dammsugardofter som gör städningen roligare

Förvara julsakerna

Själv är jag sådan att jag plockar fram lådor m.m. där julsakerna ska vara innan jag börjar - på så vis kan jag packa ned efter hand istället för att låta julsakerna mellanlanda någonstans.
Självklart så ska julsakerna rengöras ordentligt innan de stoppas undan. Ljusstakarna ska rensas, juldukarna tvättas och kanske strykas innan de viks fint, tomtarna dammas av och kanske våttorkas m.m.

Sedan ska julsakerna förvaras på bästa sätt också. Finns det kartonger för sakerna så är det ofta en god ide, finns det inte så är tidningspapper en klassisk lösning. Tidningspapper finns dock mindre och mindre i vår moderna värld så ett alternativ kan vara att slå in i rena och gamla kläder från när du rensade garderoben. Packa klokt med tunga saker i botten och ömtåliga saker med mera omslag runt.

Tänk också på att skriva tydligt på lådan eller kassen vad den innehåller så du inte råkar ställa något olämpligt ovanpå - det blir också lättare att hitta när det är dags att ta fram julsakerna igen.

Och bara för att julen städats undan behöver inte mysstunderna vara slut <3

/Palle
 

Naturliga bivaxljus - naturliga mysstunder
119 kr
Snart gal tuppen igen
Snart gal tuppen igen
För många som haft en lång julledighet så börjar vardagen snart igen. För att det inte ska bli en total chock och stressupplevelse så tänkte vi ge ett par korta tips som du bör göra i förväg.

1. Ställ in den biologiska klockan - Vardagssomna ikväll och vardagsvakna imorgon.
2. Kolla upp var du ska vara på tisdagsmorgonen och hur du ska ta dig dit - gärna två alternativ.
3. Ladda busskortet, tanka bilen, pumpa cykeln...
4. Är du typen som har lunchlåda?  Fixa den redan idag!
5. Förbered vardagen på kvällen innan - lägg fram kläder, ställ fram frukostporslinet, ladda kaffekokaren...

Heja dig!

/Palle

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

BlogRankers.com

Etiketter

Twingly Blog Search link:http://www.makemesmile.se/blogg sort:published Bloggar som länkar till mig