Räcker dagsljuset till dig?

22december 2019 var det som mörkast för säsongen då det var dagen för vintersolståndet. Nu blir det ljusare och ljusare för varje dag som går och störst skillnad är det i nordligaste Sverige.

Men räcker dagsljuset för att du ska vara pigg och alert om dagarna?
Hoppar du upp ur sängen om morgnarna?
Eller är du beroende av kaffe för att ta dig igenom dagarna?

Många upplever att det blivit jobbigare sedan julen städades ut och julbelysningen försvann.
 

Tips för en piggare tillvaro

Som tur är finns det saker att göra för att tillvaron ska bli piggare. Här är några tips:

- Sov ordentligt, både kvalitet och kvantitet är viktigt. Kolla gärna vår sömnskola för tips hur du kan sova bättre.
- Ta en kall dusch på morgonen - du lär vakna till på en gång.
- Var mycket utomhus - speciellt när det finns dagsljus. Det hjälper kroppens inre klocka.
- C-vitamin är en bra och naturlig källa för att känna sig alert, tänk apelsin, citron, lime och liknande.
- Häng upp en uppiggande doftolja där du befinner dig längre perioder.
- Ät frukt det är generellt uppiggande och ger kraft utan att ge bieffekter.
- Jobbar du på kontor så bytt kontorsstolen mot en pilates-boll, sätt en fotmassör under skrivbordet och res på dig 1-2gånger i timmen.

Och tänk nu på att dessa 7 tips är för en piggare tillvaro och inget du ska göra på kvällen när det närmar sig läggdags.

Må så gott!
/Palle

Fotmassör med plats för båda fötterna samtidigt. Lätt att använda samt att ta med sig.
99 kr

Även om det sägs att julen vara till påska så tror jag inte det är många som verkligen låter julsakerna vara framme så länge. Ofta åker julsakerna bort betydligt tidigare.
 

När ska julsakerna tas bort?

Traditionellt så plockas julsakerna bort på tjugondedag Knut vilket är den dag då det kristna julfirande upphör. Beroende på bl.a. vanor och geografi så skiljer sig detta åt där vissa verkligen firar av julen med att t.ex. dansa runt granen och julgransplundra. Andra kan nöja sig med att bara plocka ned julsakerna.

År 2020 är tjugondeKnut en måndag vilket gör att många säkert plockar bort julen under helgen innan. Exakt när du plockar bort julsakerna är ju naturligtvis upp till dig, du kan göra det tidigare eller senare.
 

Hur städar man bort julen?

Ska julen bort?
Ska vardagssaker fram?
Kanske storstädas?

Tänk igenom vad du vill uppnå och avsätt tid samt låt alla hjälpa till så blir det oftast bäst.
Planera städningen, plocka fram dina städredskap och kemikaliefria rengöringsmedel.
 

Djurvänliga dammsugardofter som gör städningen roligare

Förvara julsakerna

Själv är jag sådan att jag plockar fram lådor m.m. där julsakerna ska vara innan jag börjar - på så vis kan jag packa ned efter hand istället för att låta julsakerna mellanlanda någonstans.
Självklart så ska julsakerna rengöras ordentligt innan de stoppas undan. Ljusstakarna ska rensas, juldukarna tvättas och kanske strykas innan de viks fint, tomtarna dammas av och kanske våttorkas m.m.

Sedan ska julsakerna förvaras på bästa sätt också. Finns det kartonger för sakerna så är det ofta en god ide, finns det inte så är tidningspapper en klassisk lösning. Tidningspapper finns dock mindre och mindre i vår moderna värld så ett alternativ kan vara att slå in i rena och gamla kläder från när du rensade garderoben. Packa klokt med tunga saker i botten och ömtåliga saker med mera omslag runt.

Tänk också på att skriva tydligt på lådan eller kassen vad den innehåller så du inte råkar ställa något olämpligt ovanpå - det blir också lättare att hitta när det är dags att ta fram julsakerna igen.

Och bara för att julen städats undan behöver inte mysstunderna vara slut <3

/Palle
 

Naturliga bivaxljus - naturliga mysstunder
119 kr
Snart gal tuppen igen
Snart gal tuppen igen
För många som haft en lång julledighet så börjar vardagen snart igen. För att det inte ska bli en total chock och stressupplevelse så tänkte vi ge ett par korta tips som du bör göra i förväg.

1. Ställ in den biologiska klockan - Vardagssomna ikväll och vardagsvakna imorgon.
2. Kolla upp var du ska vara på tisdagsmorgonen och hur du ska ta dig dit - gärna två alternativ.
3. Ladda busskortet, tanka bilen, pumpa cykeln...
4. Är du typen som har lunchlåda?  Fixa den redan idag!
5. Förbered vardagen på kvällen innan - lägg fram kläder, ställ fram frukostporslinet, ladda kaffekokaren...

Heja dig!

/Palle
Vad klappar ditt hjärta för i år?
Vad klappar ditt hjärta för i år?

Nyårsafton - en dag där många tar tid att reflektera över det år som varit och vilka förändringar man vill göra.

För ett år sedan skrevs blogginlägget Vanans makt utifrån att vi människor är vanedjur.
Tänkte nu förfina detta lite och komma med konkreta förslag på vilka vanor som bör lämnas i 2019 och vilka vanor som rekommenderas 2020.
 

Vanor att lämna bakom sig

Vad har du för vanor som du inte trivs med?
Har du några vanor som din omgivningen inte gillar och du skulle vilja förändra?

Att sluta röka och sluta snusa är ju klassiker bland nyårslöftena och en anledning är att det är bra saker att göra. Men det är inte alltid lätt att genomföra av olika anledningar så vi har satt ihop en guide med 7 tips för att sluta röka som kan hjälpa dig lyckas fimpa ciggen.

Att ta med sig mobiltelefonen, surfplattan och datorn i sängen vid sovdags är också en sak att sluta med. Det har debatterats en del om det är det blå ljuset från skärmarna som gör det svårt att somna eller om det är utan betydelse. Klart är att om man engagerar hjärnan så blir det svårare att slappna av och somna. Helst ska du lämna mobilen helt och du ska definitivt låta bli mailen samt sociala medier. Läs gärna vår tipsguide om att sova bättre.

Tycker också att du ska sluta använda sköljmedel när du tvättar då det gör mer skada än nytta. Anledningen till att kläderna blir mjuka och väldoftande är att det stannar en viss mängd sköljmedel och vatten i kläderna vilket inte är så bra då klädernas livslängd förkortas. En anledning som lyfts fram till sköljmedlets försvar är att syntetiska kläder blir icke-statiska - mitt svar på det är köp inte syntetkläder men om du gjort det tvätta med en halv deciliter 24% ättika istället. Gillar du dofter så kan du hänga en doftpåse i garderoben istället.

 

Vanor att förstärka

Du har säkert hört om att motion är bra för dig både fysiskt och psykiskt och det är definitivt en vana som det är bra om du förstärker under det kommande året. Hitta den motionsform som du gillar och har tid med så att träningen blir av och kom ihåg att duscha smart efteråt.

Nyår är en bra tid för att rensa ut det gamla och ointressanta för att skapa en fräsch omstart. Dels är det pedagogiskt att starta det nya året med att rensa ut och dels så har du troligen både tid och energi att göra en utrensning. Börja med något begränsat som att rensa ur garderoben för att komma igång med hur du ska göra och behåll sedan detta tänk genom hela hemmet. Starta inte mer än att du klarar av att avsluta på rimlig tid. Repetera gärna under året - t.ex. garderobens innehåll har ju en tendens att bytas efter säsong.

Du har säkert hört att våra konsumtionsmönster inte är långsiktigt hållbara för vår planet så tänk igenom hur du konsumerar saker, hur du tar dig fram, vad du äter m.m. Det finns många gröna val som du kan göra och det finns många tips att ta till sig av, tyvärr måste man vara lite källkritisk och tänka till själv ibland.

Lycka till!

Önskar dig ett härligt 2020!

/Palle 

Etiketter: nyår framtid vanor
Det tänds många ljus i juletid
Det tänds många ljus i juletid

Under december och jul tänds mycket mer ljus än vid andra tider på året.
Tyvärr innebär det också mer problem - för att göra juletiden så mysig som möjligt så kommer här några tips:
 

Tänk på vilka ljus du tänder

Den senaste tiden har det pratats en del om vilka ljus man ska välja. 
I huvudsak står valet mellan fyra typer av ljus:
- Ljus av paraffin som har sitt ursprung inom petroleum industrin och som innebär att du bränner bensin hemma när du tänder dessa ljus. Det försämrar luftkvaliteten och bidrar till såväl miljöförstöring som hosta, allergi och astma för de som utsätts. 
- Ljus av stearin som ofta har sitt ursprung i slaktavfall vilket är betydlig snällare än paraffinljusen men ändå kan vara problematiska.Innehåller tyvärr ofta palmolja vilket inte är bra.
- Ljus av soja innebär att man måste vara väldigt noga med sojans ursprung då det tyvärr kan vara från tveksamma källor där t.ex. regnskog skövlats.
- Ljus av bivax som är en ren naturprodukt där bivaxkakor tagits om hand och bearbetats för att bli till ljus. Inga tillsatser har använts utan det är 100% bivax i våra ljus. Bivaxljus rensar luften och är ett bra val för allergiker och astmatiker.
 

Våra bivaxljus består av 100% bivax plus veke
119 kr

Tänk säkerhet

Det startar 40% mer bränder i Sverige i december än under årets övriga månader och levande ljus är tyvärr orsak till en betydande del av dessa. Levande ljus är dock inte den enda brandorsaken så att titta över sitt hem avseende brandsäkerhet är en god ide. Här är några tips för att bransäkra ditt hem:

- Håll koll på dina levande ljus är ett generellt tips som kan innebära många saker men går ut på att tänka efter.
- Ställ inte tända ljus när brännbart material såsom torr mossa, gardiner, papper av olika slag eller andra lättantändliga saker.
- Lämna inte tända ljus utan uppsikt.
- Låt inte barn och husdjur komma nära levande ljus.
- Släck dina ljus när du lämnar rummet/hemmet.
- Kolla kablar och kopplingar till elektriska saker så de är fräscha och inte ligger och sprakar.
- Håll koll på matlagningen så du inte kokar torrt eller att något lättantändligt ramlar på varma spisplattor.
- Är du rökare så ska du naturligtvis inte röka sängliggande då det finns risk att du somnar och aska ramlar ned och antänder något.

Skulle olyckan vara framme så är det bra om du har minst en brandvarnare så du blir varnad tidigt om situationen. Sedan så ska du förstår åtgärda saken också om det går och då är det bra att ha såväl brandfilt som brandsläckare samt koll på vilket sätt man ska släcka på. Är man osäker eller om det brinner mycket så ska man inte försöka släcka själv utan lämna området och larma brandkåren via 112.

Så tänk efter före och ha det så mysigt!
/Palle

Så här i december vill vi ge några tips för en lugnare och skönare juletid.

Hoppas du mår gott!

/Palle
Hur hanterar du mörkret?
Hur hanterar du mörkret?

Så har vi gått över till vintertid igen, eller normaltid som det också kallas.
Klockan har ställts tillbaka en timme vilket gör att morgnarna blir ljusare och kvällarna mörkare. Tanken är att man ska ha lättare att vakna, bli piggare och prestera bättre - det är nämligen så att människans biologiska klocka vill ha dagsljus för att starta och hålla igång kroppens alla funktioner.

Så solens strålar är som en på-knapp om man så vill, men vad händer när på-knappen inte fungerar när vi vill - eller när av-knappen aktiveras alldeles för tidigt?

De här med att komma igång på morgnarna har vi skrivit om i ett tidigare inlägg och där vill vi egentligen bara tillägga att om man ser till att hålla sina sovrutiner så är det lättare att vakna pigg.
Så du grundlägger din kommande dag redan kvällen innan.

Hur blir det då när mörkret har börjat stänga ner kroppens system alldeles för tidigt och man blir slö och dåsig tidigt på kvällen?

Många kämpar på med olika tricks för att hålla sig hyggligt pigg för att lyckas med det som man har tänkt sig. Och första tiden efter omställningen till vintertid så kan det vara extra kämpigt på kvällarna så att sänka kraven på sig själv tillfälligt kan vara en bra ide, men det håller ju kanske inte i längden. Så vi vill dela med oss av några tips för att hålla sig pigg längre:
- var utomhus när det är ljust, ta en promenad på lunchen
- drick mycket
- ät inte för tung mat på dagen - då vill kroppen vila.
- se till att få frisk luft
- ät frukt, men inte för sent
- ha belysning som efterliknar dagsljus
- prova uppiggande dofter

Prova dig fram för det som passar dig bäst och tänk även på att effekter ofta sitter i en stund.

Må så gott!
/Palle

 

Lime - en uppiggande doft
79 kr
När första ljuset brinner...

Glad 1a advent!

Utanför fönstret ligger snön vit och ger både ljus och mysig känsla.
Som gjort för en lugn och fin dag.

Ska du tända ljus så tänd gärna naturliga ljus.

Hoppas du får en mysig dag!
/Palle

Etiketter: advent bivaxljus

Färgstarka veckan avslutas med en svart helg eller som vissa vill kalla det Black Weekend. 
Denna svarta långhelg som sträcker sig från Black Friday till och med Cyber Monday innebär att det går att handla betydligt billigare än vanligt.

Hos oss innebär Black Weekend att vi ger 40% på allt utom det som redan är nedsatt.
Använder man koden bf19cm i kassan så dras rabatten (29/11 2019 - 2/12 2019).

På så vis kan man t.ex. köpa adventsljus billigare eller köpa badsalt och förgylla julbadet till en billigare peng. Titta runt bland våra rubriker och varor för att hitta dina favoriter.
Och ta till dig av våra tips och guider för en roligare och enklare vardag.

Må så gott.
/Palle

Vilka färger gillar du?
Vilka färger gillar du?

Så är färgglada veckan igång :-)

Idag är är det White Monday.
Och som du kanske kommer ihåg från fysik-lektionerna så är vitt en blandning av alla färger. Du kan också tänka på regnbågen när solens strålar splittras upp i vattenmolekyler.

Och på fredag är det Black Friday oavsett vad man tycker om det.

Så hur tar man sig från vitt till svart?
Naturligtvis via olika nyanser av grått och det verkar årets November-månad varit extra tydlig med - gråväder alltså.
Och gråväder är oftast inte så uppiggande utan brukar istället göra folk trötta, orkeslösa och hängiga - vilket ofta kan leda till nedsatt immunförsvar vilket öppnar dörren för förkylningar, influensa och liknande.

Men det finns bot mot såväl förkylning och influensa som mot trötthet och överkonsumtion:

- 7 tips mot förkylning
- Boosta försvaret mot influensan
- 3 tips mot ständig trötthet
- Titta under blogg-rubriken Hållbar utveckling för konkreta tips på vad du kan göra för att konsumera klokare samt länkar till diverse andra bra personer och organisationer.

Jag väljer den gröna färgen för jag vill flytta fram datumet för Overshoot day - både för min egen del och för alla nuvarande och framtida invånare på denna planet.

/Palle
 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Henrik Olsson - Föreläsningar » Snart dags igen - tips för piggare återstart:  ”Jag jobbar inte förrän på lördag, men ska ändå försöka hålla vardagsrutinen :) ..”

  • Sofia » Tips för en mysigare jul:  ”Följ gärna denna fina blogg! https://self-fulfillingjourney.com/blog-articles-..”

  • Astrid » Grattis Pappa:  ”Att plantera träd var smart, den ska jag komma ihåg!”

  • Henrik Olsson - Föreläsningar » Att använda sin makt:  ”Nej, jag har panelerna kvar, men batteriet gick sönder för ett par år sedan, så ..”

  • Magnus » Gröna val som du kan göra:  ”Bra och intressant! Jag undrar även var du har hittat/köpt den översta bilden om..”

Arkiv

Länkar

BlogRankers.com

Etiketter

Twingly Blog Search link:http://www.makemesmile.se/blogg sort:published Bloggar som länkar till mig