Tips för att spara el

Det har pratats en del den senaste tiden om rekorddyr el då många återstartar verksamheter efter pandemin. Så för att underlätta för våra kunder, vänner och följare så har vi satt ihop en lista med saker för att spara el och minska elräkningen.

Spara el, pengar och miljö samtidigt
Spara el, pengar och miljö samtidigt

Genom att spara el så kan du både spara pengar och bli mer hållbar samtidigt - här följer några tips på saker som du kan göra.
 

Använd smart & Ladda rätt

Använd dina tekniska saker på ett el-smart sätt genom att stänga de delar av sakerna som du inte använder - t.ex. så kan du stänga en webbsida, app, wifi eller platstjäns som du är klar med och på så vis minska strömförbrukningen för din smartphone, padda eller dator.

Ladda inte saker i onödan - din smartphone, platta, dator, elsparkcykel, eltandborste m.m. mår inte bättre för att den är 100% laddad hela tiden, eventuellt mår den t.o.m. sämre om inte batteriet nyttjas på bägge hållen. Använd istället batteriet så mycket som möjligt och spar el.

Stäng saker ordentligt när du inte använder dem
 - när du inte laddar dina saker så ta även ur kontakten från vägguttaget då många adaptrar drar ström även när de inte används.
- släck lamporna i rum som du inte är i
- stäng dator, tv, skrivare m.m. helt och sätt inte bara i stand-by-läge där de fortfarande drar ström. Ta reda på hur prylarna fungerar att stänga av helt och att starta från "noll". Är det svårt att komma åt så använd en förlängningssladd med strömbrytare eller en fjärrströmbrytare.
- stäng sakerna du har hemma när du går till jobbet och stäng sakerna på jobbet när du går hem.

Radera onödiga saker från "molnet" oavsett om det är bilder, meddelanden, mail eller annat så bidrar de till att en server behöver vara igång och dra el. Detta påverkar inte direkt din personliga elräkning men en mindre total elförbrukning minskar efterfrågan och priset som kan tas ut av producenterna och du får dessutom bättre ordning på dina saker och minskar stressen när du måste ha tag i dem.

Trivsel hemma

Tänk efter hur du vädrar - är det sommar och varmt så vädra på natten men om det är vinter och kallt så vädra snabbt och effektivt på dagen - på så vi spar du energi och får det mest bekvämt.

Hur värms din bostad upp? 
Här kan finnas många kronor att spara då uppvärmning av bostad beräknas stå för 60% av energiförbrukningen. 
Golvvärme kan vara skönt, men det drar el så fundera på om du kan ha ett par mysiga innetofflor på dig istället.
Kanske du kan sänka inomhustemperaturen något och ta mer kläder på dig. Kan du variera inomhustemperaturen i olika rum samt kanske efter olika tider på dygnet?

Se till att dina element fungerar som de ska - lufta elementen åtminstone i början av den kalla säsongen och gör det till en vana att kontrollera så elementen är varma upptill och kalla nedtill när de är igång. Gör det inte svårt för elementen att vara effektiva- undvik att möblera eller hänga långa gardiner framför elementen då du hindrar dom från att fungera på bästa sätt. Effektiva element tar bort behovet av andra energislukande värmekällor.

Detta med att spara el har varit uppe förr och vid ett tillfälle så sas det att om alla slutade dammsuga så skulle mycket el sparas, jag har inte koll på några siffror samt om det var ironi men jag vet att precis som med andra saker så ju mindre man gör en sak ju mindre resurser används och då dammsugning är ett vanligt sätt att städa så är det bra om man kan dammsuga effektivt spara el då man slipper göra om det snart igen. 

Vill du ha någon lampa eller liknande tänd när du inte är hemma så använd en energieffektiv lampa och kombinera med t.ex. en timer så du kan låta en eller flera lampor tändas och släckas. Tänk på att även en timer eller fjärrströmbrytare förbrukar lite ström.

Doftpulver till dammsugare - för trevligare och effektivare dammsugning
49 kr


Laga mat på ett el-smart sätt
 - lägg lock på grytor och stekpannor så kan du sänka värmen.
 - testa att slå av värmen helt en stund innan maten är helt klar och utnyttja den värme som redan finns.
 - har du en vattenkokare så använd den, det är oftast snabbaste och effektivaste sättet att koka upp vatten på.
 - tina upp mat i kylskåpet t.ex. över natten på så vis får kylskåpet arbeta lite mindre då kylan från det som tinas upp sprids i kylskåpet.
 - använder du ugnen så tänk till om du kan göra flera saker efter varandra eller samtidigt och när du är klar så kan du låta ugnsluckan vara öppen och sprida värme i köket.

Se över temperaturen i kyl och frys - det rekommenderas att ha +5grader i kylen samt -18 grader i frysen för balans mellan energi och det bästa för maten.
Avfrosta frys och kylskåp då de arbetar effektivare då.
Kom också ihåg att städa bakom kyl och frys så dessa får bästa förutsättningar för att vara effektiva.

Hur många koppar kaffe och te dricker du om dagen?
Kan du göra alla samtidigt och spara i en termos till senare tillfällen under dagen så använder du mindre el.

Lagar du mer mat än åt en måltid?
Låt maten svalna innan du ställer in den i kylskåpet och kylskåpet får jobba mindre.

Att diska i diskmaskin tar mindre energi än att diska för hand. Ofta räcker det med att ha ett diskprogram på 55grader för att disken ska bli ren. Och om du låter bli att använda diskmaskinens torkprogram utan låter eftervärmen samt den öppna luckan torka disken så spar du också energi. Om du dessutom håller din diskmaskin fräsch och ren t.ex. genom att rensa filtret i diskmaskinen samt att skrapa bort de stora matresterna ( i matavfallet) innan du ställer in disken så är det ännu bättre. En ren och fräsch diskmaskin är effektivast och minskar behovet av att diska igen. Hitta också hur du bäst placerar de saker du diskar så de blir ordentligt rena.

49 kr

Samma sak med tvättmaskinen - töm filter och håll rent samt hitta hur mycket tvätt du kan lägga i och uppnå ett bra resultat. Har du en torktumlare eller torkskåp så använder du självklart dessa så lite som möjligt och låter kläderna lufttorka. Tänk också att du kan om du inte har svåra fläckar som behöver tas bort så kan du ofta tvätta på lägre värme och spara energi samt att fylla tvättmaskinen mer. Tänk också på att centrifugera på ett högre varvtal då det är effektivare.

Och behöver kläderna tvättas eller bara vädras?

I vissa badrum finns en handdukstorkare som kanske inte behöver ha värmen igång mer än möjligen en kort stund efter att handduken använts.

Har du elbil så finns här naturligtvis en möjlighet att spara el genom att använda bilen så lite som möjligt - de korta resorna kanske kan göras till fots eller på cykel (utan el). Men du kan även spara el när du använder din elbil genom bl.a. använda ACn cirkulationsfunktion tills önskad temperatur uppnåtts, planera din körning så du kan motorbromsa och återföra kraft till batteriet, accelerera sedan mjukt och håll hastighetsbegränsningarna så räcker elbilens batteri längre och laddbehovet minskar.

Beroende på hur du bor så kan du också minska din elräkning genom att spara vatten, framförallt varmvatten som behöver värmas upp och går åt t.ex. när du duschar - genom att använda en duschsvamp så kan minska vattenförbrukningen avsevärt utan att ta bort duschkänslan.

Har du golvvärme i badrummet så fundera över om den behöver vara på hela tiden eller kan stängas av när den inte används.

Ska du köpa nya saker?
Fler och fler saker har en energimärkning som du bör titta på.

Tänk sedan över om du ska ha fast pris på el eller rörligt. Tänk också på att den el som du använder ska vara grön el från förnyelsbara källor så det blir så lite miljöbelastning som möjligt.

Hur gör du?
Har du något favorit tips för att spara el?
Har jag missat något?
Kommentera gärna.

Tillsammans för en mer hållbar värld!

Hälsningar Palle

Du kanske också är intresserad av:

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln