Guide för att städa ut julen

Även om det sägs att julen vara till påska så tror jag inte det är många som verkligen låter julsakerna vara framme så länge. Ofta åker julsakerna bort betydligt tidigare.
 

När ska julsakerna tas bort?

Traditionellt så plockas julsakerna bort på tjugondedag Knut vilket är den dag då det kristna julfirande upphör. Beroende på bl.a. vanor och geografi så skiljer sig detta åt där vissa verkligen firar av julen med att t.ex. dansa runt granen och julgransplundra. Andra kan nöja sig med att bara plocka ned julsakerna.

År 2020 är tjugondeKnut en måndag vilket gör att många säkert plockar bort julen under helgen innan. Exakt när du plockar bort julsakerna är ju naturligtvis upp till dig, du kan göra det tidigare eller senare.
 

Hur städar man bort julen?

Ska julen bort?
Ska vardagssaker fram?
Kanske storstädas?

Tänk igenom vad du vill uppnå och avsätt tid samt låt alla hjälpa till så blir det oftast bäst.
Planera städningen, plocka fram dina städredskap och kemikaliefria rengöringsmedel.
 

Djurvänliga dammsugardofter som gör städningen roligare

Förvara julsakerna

Själv är jag sådan att jag plockar fram lådor m.m. där julsakerna ska vara innan jag börjar - på så vis kan jag packa ned efter hand istället för att låta julsakerna mellanlanda någonstans.
Självklart så ska julsakerna rengöras ordentligt innan de stoppas undan. Ljusstakarna ska rensas, juldukarna tvättas och kanske strykas innan de viks fint, tomtarna dammas av och kanske våttorkas m.m.

Sedan ska julsakerna förvaras på bästa sätt också. Finns det kartonger för sakerna så är det ofta en god ide, finns det inte så är tidningspapper en klassisk lösning. Tidningspapper finns dock mindre och mindre i vår moderna värld så ett alternativ kan vara att slå in i rena och gamla kläder från när du rensade garderoben. Packa klokt med tunga saker i botten och ömtåliga saker med mera omslag runt.

Tänk också på att skriva tydligt på lådan eller kassen vad den innehåller så du inte råkar ställa något olämpligt ovanpå - det blir också lättare att hitta när det är dags att ta fram julsakerna igen.

Och bara för att julen städats undan behöver inte mysstunderna vara slut <3

/Palle
 

Naturliga bivaxljus - naturliga mysstunder
99 kr

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln