Nyår - dags för omstart igen

Vad klappar ditt hjärta för i år?
Vad klappar ditt hjärta för i år?

Nyårsafton - en dag där många tar tid att reflektera över det år som varit och vilka förändringar man vill göra.

För ett år sedan skrevs blogginlägget Vanans makt utifrån att vi människor är vanedjur.
Tänkte nu förfina detta lite och komma med konkreta förslag på vilka vanor som bör lämnas i 2019 och vilka vanor som rekommenderas 2020.
 

Vanor att lämna bakom sig

Vad har du för vanor som du inte trivs med?
Har du några vanor som din omgivningen inte gillar och du skulle vilja förändra?

Att sluta röka och sluta snusa är ju klassiker bland nyårslöftena och en anledning är att det är bra saker att göra. Men det är inte alltid lätt att genomföra av olika anledningar så vi har satt ihop en guide med 7 tips för att sluta röka som kan hjälpa dig lyckas fimpa ciggen.

Att ta med sig mobiltelefonen, surfplattan och datorn i sängen vid sovdags är också en sak att sluta med. Det har debatterats en del om det är det blå ljuset från skärmarna som gör det svårt att somna eller om det är utan betydelse. Klart är att om man engagerar hjärnan så blir det svårare att slappna av och somna. Helst ska du lämna mobilen helt och du ska definitivt låta bli mailen samt sociala medier. Läs gärna vår tipsguide om att sova bättre.

Tycker också att du ska sluta använda sköljmedel när du tvättar då det gör mer skada än nytta. Anledningen till att kläderna blir mjuka och väldoftande är att det stannar en viss mängd sköljmedel och vatten i kläderna vilket inte är så bra då klädernas livslängd förkortas. En anledning som lyfts fram till sköljmedlets försvar är att syntetiska kläder blir icke-statiska - mitt svar på det är köp inte syntetkläder men om du gjort det tvätta med en halv deciliter 24% ättika istället. Gillar du dofter så kan du hänga en doftpåse i garderoben istället.

 

Vanor att förstärka

Du har säkert hört om att motion är bra för dig både fysiskt och psykiskt och det är definitivt en vana som det är bra om du förstärker under det kommande året. Hitta den motionsform som du gillar och har tid med så att träningen blir av och kom ihåg att duscha smart efteråt.

Nyår är en bra tid för att rensa ut det gamla och ointressanta för att skapa en fräsch omstart. Dels är det pedagogiskt att starta det nya året med att rensa ut och dels så har du troligen både tid och energi att göra en utrensning. Börja med något begränsat som att rensa ur garderoben för att komma igång med hur du ska göra och behåll sedan detta tänk genom hela hemmet. Starta inte mer än att du klarar av att avsluta på rimlig tid. Repetera gärna under året - t.ex. garderobens innehåll har ju en tendens att bytas efter säsong.

Du har säkert hört att våra konsumtionsmönster inte är långsiktigt hållbara för vår planet så tänk igenom hur du konsumerar saker, hur du tar dig fram, vad du äter m.m. Det finns många gröna val som du kan göra och det finns många tips att ta till sig av, tyvärr måste man vara lite källkritisk och tänka till själv ibland.

Lycka till!

Önskar dig ett härligt 2020!

/Palle



 

Etiketter: nyår vanor framtid

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln