Tips för en mysigare jul

Det tänds många ljus i juletid
Det tänds många ljus i juletid

Under december och jul tänds mycket mer ljus än vid andra tider på året.
Tyvärr innebär det också mer problem - för att göra juletiden så mysig som möjligt så kommer här några tips:
 

Tänk på vilka ljus du tänder

Den senaste tiden har det pratats en del om vilka ljus man ska välja. 
I huvudsak står valet mellan fyra typer av ljus:
- Ljus av paraffin som har sitt ursprung inom petroleum industrin och som innebär att du bränner bensin hemma när du tänder dessa ljus. Det försämrar luftkvaliteten och bidrar till såväl miljöförstöring som hosta, allergi och astma för de som utsätts. 
- Ljus av stearin som ofta har sitt ursprung i slaktavfall vilket är betydlig snällare än paraffinljusen men ändå kan vara problematiska.Innehåller tyvärr ofta palmolja vilket inte är bra.
- Ljus av soja innebär att man måste vara väldigt noga med sojans ursprung då det tyvärr kan vara från tveksamma källor där t.ex. regnskog skövlats.
- Ljus av bivax som är en ren naturprodukt där bivaxkakor tagits om hand och bearbetats för att bli till ljus. Inga tillsatser har använts utan det är 100% bivax i våra ljus. Bivaxljus rensar luften och är ett bra val för allergiker och astmatiker.
 

Våra bivaxljus består av 100% bivax plus veke
99 kr

Tänk säkerhet

Det startar 40% mer bränder i Sverige i december än under årets övriga månader och levande ljus är tyvärr orsak till en betydande del av dessa. Levande ljus är dock inte den enda brandorsaken så att titta över sitt hem avseende brandsäkerhet är en god ide. Här är några tips för att bransäkra ditt hem:

- Håll koll på dina levande ljus är ett generellt tips som kan innebära många saker men går ut på att tänka efter.
- Ställ inte tända ljus när brännbart material såsom torr mossa, gardiner, papper av olika slag eller andra lättantändliga saker.
- Lämna inte tända ljus utan uppsikt.
- Låt inte barn och husdjur komma nära levande ljus.
- Släck dina ljus när du lämnar rummet/hemmet.
- Kolla kablar och kopplingar till elektriska saker så de är fräscha och inte ligger och sprakar.
- Håll koll på matlagningen så du inte kokar torrt eller att något lättantändligt ramlar på varma spisplattor.
- Är du rökare så ska du naturligtvis inte röka sängliggande då det finns risk att du somnar och aska ramlar ned och antänder något.

Skulle olyckan vara framme så är det bra om du har minst en brandvarnare så du blir varnad tidigt om situationen. Sedan så ska du förstår åtgärda saken också om det går och då är det bra att ha såväl brandfilt som brandsläckare samt koll på vilket sätt man ska släcka på. Är man osäker eller om det brinner mycket så ska man inte försöka släcka själv utan lämna området och larma brandkåren via 112.

Så tänk efter före och ha det så mysigt!
/Palle

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln