Visa bilen lite kärlek

15 april är sista dagen för vinterdäcken (om det inte råder vinterväglag eller finns uppenbar risk för det inom kort).
Så har du inte bytt till sommardäck än så är det hög tid.

Och när du ändå ägnar dig åt bilen så kan du passa på att göra mer än bara byta däck - vårstäda bilen och det blir både effektiva och roligare att använda bilen.

 

Schyssta däck

Även om du får använda dubbfria vinterdäck året runt så rekommenderas det inte då det ger sämre köregenskaper och längre bromssträcka samt att de slits snabbare än sommardäck och ökar bränsleförbrukningen.
I nuläget finns inga däck som passar på svenska vägar året runt så har du bil så behöver du byta däck 2 gånger om året.

Självklart kan du lämna in bilen och få dina däck bytta varpå du kan ofta kan beställa extra tjänster som biltvätt och städning av bilen. För dig som vill göra själv har vi dock samlat en del tips:

- Kolla sommardäckens mönsterdjup, minst 1,6mm för att få användas men gärna 3 mm för bästa köregenskaper och effektiv bromssträcka. 
- Sätt bästa däcken bak på bilen (gäller både framhjulsdrivna och bakhjulsdrivna bilar).
- Kolla lufttrycket i däcken enligt bilens instruktionsbok.
- Kolla vinterdäckens kvalitet innan du lägger undan dem.
    - Är vinterdäcken på gränsen så skaffa nya på en gång och återvinn de gamla däcken.
    - Är vinterdäcken fortfarande bra så se till att förvara dem svalt, torrt och mörkt samt helst liggande eller hängande på väggen så de inte belastas på samma punkt i flera månader.
 

Lavendel - en av 14 dofter till bilen
Lavendel - en av 14 dofter till bilen
79 kr

Fräscha upp bilens utsida

Ska du ändå byta däck så kan du passa på att tvätta bilen samtidigt så du får den rena och fräscha känslan som gör det trevligare att använda bilen.
Du ska dock inte tvätta bilen hemma på uppfarten eller gatan då det alltid blir en del partiklar, olja och annat som behöver speciell rening så åk till en biltvätt eller biltvätthall och gör enligt följande:

- Börja med att göra en funktionskontroll av bilen (kommer du ihåg från körkortsutbildningen?) så alla lampor, blinkers m.m. fungerar som det ska, rutor är hela m.m.
- Är rutorna smutsiga så kan det vara trafikfarligt så tvätta rutorna ordentligt och kanske t.o.m. använda avfettningsmedel
- Rengör torkarbladen rutorna som de ska? En generell regel är att byta torkarbladen samtidigt som man byter däck - ta det försiktigt så du inte skadar rutorna bara.
- Tvätta bilen i rätt ordning - skölj först bort partiklar (uppifrån och ned), tvätta med en ny tvättsvamp (gamla kan innehålla partiklar som repar lacken) och skölj ordentligt igen.

 

Fräschare inuti bilen

Självklart är det trevligare att vara i en bil som är ren och fräsch. Här är några tips för att effektivt få en fräsch bil på insidan:

- Plocka upp allt skräp (även under stolar och säten).
- Ta ut bilmattorna och dammsug bilen uppifrån nackstöd och sätena och gå nedåt.
- Dammsug och skölj bilmattorna - om du vill ha skinande bilmattor så kan du "polera" med Tyre Shine. Se till att bilmattorna inte blir hala samt att de hamnar helt rätt när du lägger tillbaka dem (tänk trafiksäkerhet).
- Torka av bilens alla ytor med en blöt trasa eller våtservett. Tänk på att elektronik och vatten inte går ihop så ta det lugnt med vätska runt stereo, gps och annat elektroniskt.
- Som pricker över i:et så kan du hänga upp en doftolja i bilens backspegel och du får både en än fräschare känsla och en trevligare bilresa.

Och för att göra det hela roligare så kan du sätta på lite bra musik och kanske få hjälp av någon.

Lycka till!
/Palle


 

Pepparmynta & Kanel - den trafiksäkra doften
79 kr

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln