Visa bilen lite kärlek

15 april är sista dagen för vinterdäcken (om det inte råder vinterväglag eller finns uppenbar risk för det inom kort).
Så har du inte bytt till sommardäck än så är det hög tid.

Och när du ändå ägnar dig åt bilen så kan du passa på att göra mer än bara byta däck - vårstäda bilen och det blir både effektiva och roligare att använda bilen.

 

Schyssta däck

Även om du får använda dubbfria vinterdäck året runt så rekommenderas det inte då det ger sämre köregenskaper och längre bromssträcka samt att de slits snabbare än sommardäck och ökar bränsleförbrukningen.
I nuläget finns inga däck som passar på svenska vägar året runt så har du bil så behöver du byta däck 2 gånger om året.

Självklart kan du lämna in bilen och få dina däck bytta varpå du kan ofta kan beställa extra tjänster som biltvätt och städning av bilen. För dig som vill göra själv har vi dock samlat en del tips:

- Kolla sommardäckens mönsterdjup, minst 1,6mm för att få användas men gärna 3 mm för bästa köregenskaper och effektiv bromssträcka. 
- Sätt bästa däcken bak på bilen (gäller både framhjulsdriva och bakhjulsdrivna bilar).
- Kolla lufttrycket i däcken enligt bilens instruktionsbok.
- Kolla vinterdäckens kvalitet innan du lägger undan dem.
    - Är vinterdäcken på gränsen så skaffa nya på en gång och återvinn de gamla däcken.
    - Är vinterdäcken fortfarande bra så se till att förvara dem svalt, torrt och mörkt samt helst liggande eller hängande på väggen så de inte belastas på samma punkt i flera månader.
 

Lavendel - en av 14 dofter till bilen
Lavendel - en av 14 dofter till bilen
79 kr

Fräscha upp bilens utsida

Ska du ändå byta däck så kan du passa på att tvätta bilen samtidigt så du får den rena och fräscha känslan som gör det trevligare att använda bilen.

- Börja med att göra en funktionskontroll av bilen (kommer du ihåg från körkortsutbildningen?) så alla lampor, blinkers m.m. fungerar som det ska, rutor är hela m.m.
- Är rutorna smutsiga så kan det vara trafikfarligt så tvätta rutorna ordentligt och kanske t.o.m. använda avfettningsmedel
- Rengör torkarbladen rutorna som de ska? En generell regel är att byta torkarbladen samtidigt som man byter däck - ta det försiktigt så du inte skadar rutorna bara.
- Tvätta bilen i rätt ordning - skölj först bort partiklar (uppifrån och ned), tvätta med en ny tvättsvamp (gamla kan innehålla partiklar som repar lacken) och skölj ordentligt igen.

 

Fräschare inuti bilen

Självklart är det trevligare att vara i en bil som är ren och fräsch. Här är några tips för att få en fräsch bil på ett effektivt sätt:

- Plocka upp allt skräp (även under stolar och säten).
- Ta ut bilmattorna och dammsug bilen uppifrån sätena och nedåt.
- Dammsug och skölj bilmattorna - om du vill ha skinande bilmattor så kan du "polera" med Tyre Shine. Se till att bilmattorna inte blir hala samt hamnar helt rätt när du lägger tillbaka dem (tänk trafiksäkerhet).
- Torka av bilens alla ytor med en blöt trasa eller våtservett. Tänk på att elektronik och vatten inte går ihop så ta det lugnt med vätska runt stereo m.m.
- Häng upp en doftolja i bilens backspegel och du får både en än fräschare känsla och en trafiksäkrare bilresa.

Och för att göra det hela roligare så kan du sätta på lite bra musik och kanske få hjälp av någon.

Lycka till!
/Palle


 

Pepparmynta & Kanel - den trafiksäkra doften
79 kr

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Henrik Olsson - Föreläsningar » Årsskifte:  ”Ja, 2020 är ett år man helst vill glömma, men nu har ett nytt år börjat och vi h..”

  • Henrik Olsson - Föreläsningar » Byte av säsong:  ”Hösten är en stor favorit för mig :) Alla vackra färger som naturen använder för..”

  • Annie - Stora Små Äventyr » Byte av säsong:  ”Jag tycker att det är så skönt och härligt med höst :) Det blir så fint ute och ..”

  • Marie Karlsson » Byte av säsong:  ”Hösten är min favoritårstid och jag bara älskar den. Aha visste jag inte alls om..”

  • Marie Karlsson » Och de nya stjärnorna är...:  ”Ohh det där kan vara tildragande dofter kan jag tro, kan tro att det luktar gott..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln