Svamptamponger – ett pålitligt, antibakteriellt och giftfritt alternativ


Visste du att mensskydd inte behöver testas för skadliga ämnen eftersom denna
produktkategori inte klassas som livsmedel?

Ändå har bindor och tamponger från flera
varumärken testats och visat sig innehålla giftiga ämnen som du definitivt inte skulle vilja ha i dig via maten, och mensskydd ligger ju ofta direkt mot slemhinnan, vilket gör att skadliga ämnen väldigt enkelt kan absorberas av kroppen. Detta talas det dock ofta inte så mycket om.

Det finns dock alternativ till traditionella bindor och tamponger som är både snälla mot din kropp och mot miljön. Ett av dessa
alternativ är den prisade svamptampongen.

Svampar är kända för sin uppsugningsförmåga, vilken du nog vet om du någon gång har behövt ta bort vinfläckar eller andra fläckar med vätska som behöver sugas upp, eller om du bara behövt suga upp vatten från diskbänken med en tvättsvamp. Det du kanske inte visste är att svampar med sin absorptionsförmåga, antibakteriella egenskaper samt mjuka och formbara kropp även med fördel kan användas som mensskydd!

Ja, det är naturliga havssvampar vi pratar om.
 

Hur fungerar svamptamponger?

Svamptamponger är gjorda av sidensvamp (en len typ av havssvamp) och är därför mjuka och bekväma att använda.
De kommer i tre olika storlekar och vilken storlek du använder
beror helt på hur mycket du blöder och vilket stadie av menstruationen du är i – du kan till exempel använda den största storleken i början och sedan trappa ner i storlek under
mensens senare dagar. Man kan även klippa till dem så att de passar en själv perfekt.
 

Varför är svamptamponger bra?

Svamptamponger är bra av en hel drös anledningar, här är några av dem:

1. De är skonsamma mot miljön. Svamptamponger skördas på ett hållbart sätt som upprätthåller ekosystemet. Dessutom är de återanvändbara så du producerar mycket mindre avfall i samband med att du har mens genom att använda en svamptampong.

2. De är skonsamma mot dig. Dels så är svamptamponger mjuka och bekväma att använda, dels så är de antibakteriella och torkar inte ut den vaginala slemhinnan, så du känner inte den torrhet som kan upplevas i samband med tamponganvändning.

3. Du kan använda dem medan du har sex! Svamptamponger är ett av få mensskydd (kanske det enda?) som kan användas och fortfarande är effektivt medan du har samlag. Om du känner för det, det vill säga.

4. Du sparar pengar. Mensskydd som inte är återanvändbart är dyrt, det vet vi alla. Här betalar du grundsumman för en produkt som du kan använda om och om igen.
 

Var kommer svamptamponger ifrån?

Våra svamptamponger kommer från Adriatiska havet utanför Krapanj, vid Kroatiens kustlinje. Där skördas de på ett hållbart sätt så att korallrevet fortsätter att växa, vilket bibehåller det naturliga ekosystemet.
 

Hur använder man svamptamponger?

Svamptamponger är otroligt enkla att använda! Så här gör du:

1. Fukta svampen med vatten och krama ur den ordentligt så att den är mjuk och något fuktig.

2. För in tampongen genom att trycka på den så att den smalnar av något.

3. Ta ut tampongen efter några timmar och skölj ur den ordentligt så att även eventuella småbitar sköljs bort.

4. Låt tampongen torka på en plan yta när du inte använder den. Det är bra att ha två svamptamponger så att du kan byta mellan dem medan en ligger på tork. Hos oss får du två i varje förpackning.

Är du redo att prova en revolution inom ekologiskt mensskydd? Köp dina svamptamponger hos oss på Make Me Smile och låt oss veta vad du tycker om dem genom att ge oss feedback.

Lycka till önskar
Moa Hoijer
gästbloggare

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Orsakullan mamma vid 20 - Dalaliv, finpo » Tips för att spara el:  ”Viktigt det där att faktiskt tänka till på. Väldigt bra tips också :D”

  • skåningen » Tips för att spara el:  ”Tänk så ompysslad man hade varit om man hade varit en veteranbil :-) Kram!”

  • Henrik Olsson - Föreläsningar » Rutiner och vuxenpoäng:  ”Jag hade sömnproblem under väldigt många av av någon anledning, men idag har all..”

  • Veronica » Tips för svalka på varma sommardagar:  ”Tack för många bra samlade tips! Det är fint att kunna påminna sig om dessa sak..”

  • Henrik Olsson - Föreläsningar » Pollenallergi - 7 tips som gör livet lättare:  ”Nä, någon allergi mot gräspollen har man inte, men däremot kan jag känna av gråb..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln