Den elaka mikroplasten

Mikroplastbitar är små små bitar av plast Mikroplastbitar är små små bitar av plast
Plast i naturen och i levande organismer är inte bra.

Nyligen rapporterade SVT om de stora utsläppen av mikroplaster från kläder som tvättas.
Detta är i sig inte en nyhet då det varit känt under lång tid att kläder släpper ifrån sig oönskade saker vid tvätt. Nyhetsvärdet ligger istället i en bristisk studie som kartlagt hur mycket mikroplast kläder släpper ut vid tvätt.

Det gör alltså stor skillnad på vilket material kläderna är gjorda av och du får nu möjlighet att göra en insats för miljön när du ska köpa kläder.
Men det gäller också att handskas med kläderna rätt för att minska mängden utsläpp från tvätten. Man bör tvätta mindre såväl som tvätta rätt och behandla fläckar direkt - på så vis minskar behovet av att tvätta en massa.
Sedan är det ju bra om man kan hålla kläderna fräscha tills det är dags att använda dem - när de ligger i garderoben alltså.

Precis som SVTs artikel säger så finns mikroplaster på fler ställen än i kläder och det är tyvärr ganska vanligt förekommande i hudvårdsprodukter och smink.
Som tur är så finns det en hel del hudvårdsprodukter utan mikroplaster att tillgå på marknaden vilket gör att man bara behöver välja rätt när man handlar.

Så det finns lösningar på problemet med de små plastpartiklarna. Vill du vara med och vara en del av lösningen?

/Palle

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln