Städa hemma - tips för storstädning!

Lär dig vårstäda snabbt och enkelt!

Även om det känns som om vi precis firat nyår och snön ligger kvar på backen i många delar av landet är det ändå inte för tidigt att börja tänka på vårstädning.

Problemet är att
vårstädning för med sig tankar av utmattning och ändlösa städuppgifter. Så behöver det dock inte vara.

Det är mycket bättre för din egen sinnesro att börja i tid och dela upp städningen i mindre delar som är mycket enklare att ta sig an och färdigställa. Det får dig också att känna att du kommer någon vart, särskilt om du använder en checklista (vilket vi rekommenderar)!

Tips 1: Inspektera innan du börjar vårstäda

Gå från rum till rum i din bostad och ta med dig ett anteckningsblock. Skriv ner vad som behöver göras i varje rum, från att dammsuga och skura bakom soffan till att plocka bort
saker som ligger framme och skräpar och en rejäl städning av duschkabinen. Börja med att skriva rummet som rubrik och ta gärna enklare uppgifter först, som att ta bort kaffefläckar från dukar och bord och sedan grovjobben, som att rengöra ugnen, för att lättare komma in i städningen. Lämnar du de lättaste uppgifterna till sist blir det lätt så att du tänker att du gör dem senare – och senare blir gärna snart, eller aldrig.

Tips 2: Gör upp ett schema för vårstädningen

När du ska städa hemma är det bra att göra upp ett schema över en eller ett par veckor, särskilt när du ska vårstäda. Använd dina anteckningar från rundvandringen i steg 1 och gör upp en lista med genomförbara moment för varje rum. Det kan vara så att du bara har tid att städa på helger – gör då upp ett helgschema där du tar itu med badrummet en lördag, köket en söndag och vardagsrum och sovrum nästa helg. Hallen brukar gå fort, men känner du att det är mycket som behöver göras där kan du lägga en halv dag på den. Har du en veranda, en balkong eller en trädgård? Lägg undan tid för de utrymmena också.

Tips 3: Förbered städprodukter inför vårstädning

Gå igenom dina rengöringsprodukter och din städutrustning. Är det något som saknas eller behöver bytas ut inför vårstädningen? Gör upp en lista och handla hem eventuella produkter och utrustning som saknas.

Tips 4: Städa ett rum (eller gör en syssla) i taget

Använd listorna du gjorde under rundvandringen och städa ett rum i taget. För att det inte ska kännas övermäktigt bör du ta ett rum per dag under ungefär en veckas period. Om ett par rum eller utrymmen bara har några få städuppgifter var kan du kombinera dem. Öppna fönstren medan du städar för att släppa in luft och vädra rummen om du behöver använda starkare städprodukter.

Uppgifter att tänka på:
  • Rengör tak – torka taket med en trasa, gärna virad kring en sopborste med långt skaft så slipper du balansera på en stege.
  • Dammtorka – bord, bokhyllor, golvlister, tavlor, lampor, tv:n m.m.
  • Rengör fönster – glöm inte att dammtorka fönsterkarmar och persienner.
  • Tvätta soff- och fåtöljklädsel – om de har avtagbar klädsel. Behandla eventuella fläckar på bomullsklädsel med ett bra fläckborttagningsmedel och följ tvättråden för materialen.
  • Dra fram soffor och fåtöljer och rengör och plocka bakom dem. Du kanske äntligen hittar dina gamla glasögon eller lite växel där bakom!
  • Rengör eventuella kablar – nu är det kanske äntligen dags att greda ut dem och göra dem lite mindre synliga istället för att ha ett stort kabelnystan liggandes framme?
  • Plocka undan – nu är det äntligen dags att sortera den där pappershögen som har legat på köksbordet i evigheter.
  • Tvätta och byt gardiner – välj en fräsch vårfärg som släpper in det efterlängtade ljuset.

När det gäller dammsugning och skurning är det inte optimalt att göra ett rum i taget över någon vecka, så satsa på att göra de här sakerna i ett ryck.

Tips 5: Rensa medan du vårstädar

När du ska storstäda hemma kan du lika gärna rensa lite!
Se till att ha en sopsäck framme för allt som bör kastas och var redo att sopsortera direkt när du slänger saker; ha till exempel en sopsäck eller papperskorg framme för papper, en för plast och en för grovsopor.
Kom också ihåg att rensa garderoben.

Att rensa hemma gör en otrolig skillnad och får ditt hem att inte bara kännas rent utan också snyggt och fräscht!

Tips 6: Inspirera med dofter

Förhöj ditt hems nya fräschör med rogivande dofter. Du kan använda doftolja med en rogivande doft som lavendel, potpurri, doftkuddar och doftljus. Lägg gärna doftpåsar som cedar och vanilj i garderoben för att hålla skadedjur på avstånd och samtidigt få dina kläder att dofta gott.

Lycka till önskar
Moa Hoijer
gästbloggare

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln