Vintersolståndet idag

Idag infaller vintersolståndet strax innan lunch. Detta betyder att den mörkaste tiden är bakom oss och att det blir ljusare och ljusare igen.

Fram till den 20mars 2017 är det dock mer mörker än ljus - det är nämligen då som vårdagjämningen inträffar.

Ju längre norrut vi bor desto mer påverkas vi av jordens lutning mot solen och skillnaderna blir större. Detta påverkar oss olika mycket men dagsljus är viktigt för oss och vår biologiska klocka.
Att låta kroppen få en ordentlig dos med dagsljus berättar för kroppen att det är dag och att man ska vara vaken. Att t.ex. ta en promenad på lunchen kan vara väldigt nyttigt både för att vi ska vara pigga men också för att huden ska exponeras för naturlig luft och fukt.

Man kan självklart även göra andra saker som att gå och träna för att på så sätt göra att kroppen får arbeta och bli trött vilket leder till bättre sömn.
Man kan även se över sin belysning hemma och på morgonen och dagen har ett vitare ljus och på kvällen mer dämpat gult ljus.

Man kan dricka mycket kaffe för att hålla sig pigg - detta rekommenderas dock inte då magen snabbt kan få det besvärligt.

Man kan ha uppiggande dofter runt sig för att hålla sig alert.

Man kan spela musik av det snabbare och hårdare slaget för att stimuleras.

Vad är ditt bästa tips?

Mot ljusare tider!

/Palle

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln