9 tips för att spara vatten

Hem / Guider / 9 tips för att spara vatten i vardagen
 

Vad betyder vatten för dig?
Vad betyder vatten för dig?

När detta skrivs i mitten av juni 2019 är vi vana vid att höra på nyheterna om låga grundvattennivåer, blommande aspträd  på grund av den rekordtorra sommaren 2018, bönder som har haft svårt att hitta mat och hö till sina djur m.m. m.m. 

Många kommuner har dessutom infört bevattningsförbud då grundvattennivåerna är låga och man inte vill stå utan vatten vilket skulle vara ett väldigt hälsofarligt läge.

Grundvattennivåerna påverkas under hela året - kommer det nederbörd så fylls det på. Annars töms det bara efterhand som vi använder vattnet. Då vi inte kan påverka vädret så blir det till att minska vattenanvändningen under hela året istället.
 

Vad kan jag göra för att spara vatten?

De goda nyheterna är att vi alla kan hjälpas åt att spara vatten genom att minska på vår personliga vattenkonsumtion. Om vi alla kan ta till oss av tips på hur vi kan spara vatten så minskar uttaget från grundvattenmagasinen och vattennivåerna hålls uppe bättre.

På denna sidan ger vi ett antal tips på hur du själv kan spara vatten.

Spara vatten när du diskar

Diska i diskmaskin och du använder mycket mindre vatten än om du diskar för hand. Råd & Rön har gjort en undersökning angående diskning som säger att det går åt  nästan fyra gånger så mycket vatten att diska för hand. Så att använda en fräsch diskmaskin kan  spara mycket vatten och du får tid att göra annat än att diska.

Hur diskar du?
Hur diskar du?

Spara vatten när du borstar tänderna


Borsta tänderna ska alla göra minst två gånger per dag. Här finns en möjlighet att spara vatten genom att stänga av vattnet när man bortstar tänderna. 
För ärligt talat så behöver ju inte vattnet rinna när du har tandborsten i munnen.

Borsta tänderna ordentligt
Borsta tänderna ordentligt

Spara vatten på toa

Har du en snålspolande toalett så använd den snåla knappen på toaletten så ofta som möjligt.
I genomsnitt så sparar du 4,5liter vatten varje gång du väljer den snåla knappen istället.
Har du inte en snålspolande toalett så försök hitta ett sätt att spola snålt ändå och gör det så ofta som möjligt.

Spara vatten på toaletten
Spara vatten på toaletten

Spara vatten i badrummet

Självklart så går det åt betydligt mindre med vatten om du duschar istället för att badar.
Men du kan minska vattenförbrukningen ännu mer genom att använda en naturlig duschsvamp när du duschar och spara vatten genom att stänga av kranen när du inte aktivt använder vattnet. Du får dessutom en skönare dusch.
 

149 kr

Spara vatten i tvättstugan

Du har säkert hört att du ska fylla tvättmaskinen med tvätt så mycket som möjligt för att använda så lite vatten som möjligt och det är helt sant om det gäller normalsmutsig tvätt. Extra smutsig tvätt brukar ha extra svårt att bli ren och ännu svårare i en fylld tvättmaskin - så har du extra smutsig tvätt så förbehandla de tuffa fläckarna direkt innan du stoppar in i tvättmaskinen så brukar det gå bra. Lite jobb som gör att det går åt mycket mindre vatten än att köra tvättmaskinen flera gånger.

Spara vatten i köket

- Gör inte mer kaffe och te än vad som kommer gå åt.
(tänker du dricka flera gånger idag så använd termos om du har)
- Ställ in en vattenkanna (eller två) i kylen så du alltid har kallt vatten och slipper spola kranen tills kallvattnet kommer. På vintern kan du ställa ut vattenkannan så länge det är plusgrader.
- Koka bara upp så mycket vatten som du behöver för potatisen, pastan m.m.
- Låt pastavattnet och potatisvattnet svalna innan du häller det i blomkrukan för att vattna blommorna med. OBS - var försiktig med saltet som inte alla blommor gillar - blanda med vanligt vatten så det blir rätt.

Hur mycket vatten kan du spara?

Vilket tips kommer du använda först? 
Mest?

Har du fler tips?
Maila mig!
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

Kontakta oss

Osäker på något? Kontakta mig. /Palle