Så håller du fästingarna borta utan kemikalier

Hem / Guider / Så håller du fästingarna borta utan kemikalier

Naturlig skydd mot fästingar Naturlig skydd mot fästingar

Naturligt skydd mot fästingar:

1. Vitlök (invärtes bruk)
Motverkar fästing-, mygg- och andra insektsbett. Att frossa i vitlök är effektivt eftersom fästingar ogillar vitlöksdoft.
All vitlök fungerar men många föredrar vitlökskapslar eller tabletter eftersom de är luktfria – och de kan även ges till den lilla hunden där hemma. (Notera dock att man bör vara försiktig med att ge vitlök i för stor mängd till hundar och katter.)
 
2. Eteriska oljor (utvärtes bruk)

med citron,apelsin eller lime
Köp en eterisk olja av citron. Blanda ut med vatten och spruta på dig själv och husdjur för skydd.

med lavendel
Lavendel är bakteriedödande och både fästingar och myggor skyr deras doft.

– med tea tree
Innehåller över 100 olika verksamma  ämnen som har som uppgift att oskadliggöra sjukdomsframkallande svampar och bakterier utan att påverka människa eller miljö negativt.
Välj ekologisk tea tree.

3. B-vitamin (invärtes bruk)
Många tycker att det intag av B- vitaminkomplex under sommaren är att effektivt sätt att skrämma bort fästingar. Då brukar det rekommenderas att börja äta det några veckor innan sommaren/semestern för att hinna få full effekt. B-vitamin brukar även rekommenderas som alternativt fästingmedel för hundar samt anses också effektivt för att skrämma bort mygg.

4. Rapsolja
Ska du ut i gräset så smörj in ben och fötter med rapsolja. Det gör att fästingarna inte kan fastna på kroppen. Enkelt, billigt och giftfritt.

5. Rosmarin
Man kan undvika fästingar på både människor, hundar och katter genom att använda rosmarin.

Gör så här: Koka upp en liter vatten och häll i en burk torkad rosmarin eller timjan alternativt några kvistar färsk rosmarin.  Låt blandningen svalna under lock. Häll upp i en sprutflaska och tillsätt en matsked vitvinsvinäger samt lite citronsaft.

Förvara blandningen i kylskåp. Den håller cirka två veckor.

Spraya blandningen på huden eller på djurens päls och gno in när du eller ditt djur ska röra dig/er utomhus - var försiktig kring ögon och mun (särskilt på husdjur).

Källa: Appen Fiffiga frun – kategorin husmorstips


Recept på huskurer (för människa och djur):

  •  Huskur med johannesört, lavendel och tea tree (utvärtes bruk)

Anti-insektsolja som gäller även fästingar 
Gör så här: Blanda samman 25 ml olivolja och 25 ml johannesört. Tillsätt tre droppar lavendel, tre droppar citronella och tre droppar tea tree. Fästingarna gillar varken oljan eller doften.

  • Huskur rölleka och renfana (utvärtes bruk)

Gör så här: Plocka totalt cirka en liter blad 50/50 från rölleka och renfana. Koka upp en liter vatten och häll över bladen. Rör om då och då under tiden som det småputtrar i cirka 30 minuter. Sila bort bladen och spar vätskan i flaska i kylskåpet.

  •  Insektsspray med aromaoljor (utvärtes bruk)

Gör så här: Fyll en blomsprayflaska med ljummet vatten och droppa i 2-5 droppar av vardera pepparmynta, citron, rosmarin, aloe vera, lavendel samt en matsked äppelcidervinäger. Duscha dig och hund innan utgång (hund speciellt runt ben, mage, svans och öron).

  •  Gör din egen vitlöksolja (invärtes bruk)

Gör så här: En liter raps- majs- eller solrosolja plus fyra vitlöksklyftor. Rapsoljan innehåller mycket av de viktiga omega-3-fettsyrorna. Lägg vitlöksklyftorna i oljan. Låt dra i fyra dygn. Vänd flaskan en gång varje dag. Sila bort löken. Dosering till hundar: 1 msk olja/dagen till medelstor hund och 1 tsk olja/dagen till liten hund.

  • Gör du din egen lavendelolja (utvärtes bruk)

Lavendel kan ersättas med annan torkad ört.
Gör så här: Sätt ugnen på 50 grader. Fyll en ren glasburk med torkade lavendelblommor. Kan köpas i välsorterade hälsokostaffärer, via internet – eller torka dina egna. Häll olivolja över blommorna tills burken är nästan helt fylld. Var noga så att burken inte blir helt full. Lavendelblommorna sväller lätt och om man använder för mycket olja är risken stor att burken svämmar över. Tycker du inte om doften av olivolja kan du välja en olja med svagare arom. Vilken smakstyrka olivoljan har brukar framgå av etiketten som finns på baksidan av flaskan. Ställ in blandningen på ett galler i den varma ugnen. Placera en bakplåt under gallret. Låt oljan stå och dra i ugnen i minst fem timmar. Vill du få en riktigt kraftfull lavendelolja ska du låta blandningen stå kvar i ugnen ytterligare sju timmar. Klä insidan av ett durkslag med en duk av linne eller bomull. Ta ut oljan ur ugnen och sila den genom duken. Var noga med att låta blomblandningen ”droppa ur” ordentligt. När lavendeloljan svalnat är den färdig att användas, direkt på huden eller som ingrediens i andra läkande hudprodukter.

 

Doftolja Lavendel
79 kr
Doftolja Lime
79 kr
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

Kontakta oss

Osäker på något? Kontakta mig. /Palle