Tips för en snällare och smartare garderob

SvD guidar till en smartare garderob
SvD guidar till en smartare garderob

Det hände sig att jag läste Svenska dagbladet häromdagen efter att jag lämnat blod på blodcentralen och på sista sidan såg jag denna artikel om hur man kan göra sin garderob smartare. Skulle även vilja säga att garderoben blir snällare varpå jag valde denna rubrik.

För dig som inte har SvD eller kan läsa min något dåliga bild så kommer här en sammanfattning med lite tips plus egna tankar.

 

Hyr dina kläder

Istället för att köpa nya kläder så kan du hyra dina kläder och uppdatera din garderob tillfälligt och sedan ge kläderna fortsatt liv utan att de samlas på hög hos dig.
Då ett plagg i genomsnitt används 10 gånger så är det en god ide både ekonomiskt, ekologiskt och platsmässigt att hyra sina kläder för att sedan lämna tillbaka kläderna så någon annan kan använda de klädesplagg som du inte längre gillar.

Sedan tidigare har det varit vanligt att hyra t.ex. maskeraddräkter, smoking, balklänning och liknande men nu börjar det finnas fler och fler möjligheter att hyra vanliga kläder. Såväl små som stora butiker och kedjor har börjat hyra ut kläder och du kan även hyra kläder via internet.
Några exempel som jag hittat är:
- Somethingborrowed (internet)
- Myrorna  börjar hyra ut kläder och startar i Stockholm
- Remake hos Stockholms Stadsmission
Sabina and Friends (internet)
- H&M börjar hyra ut kläder i Stockholmsbutik
- Gina Tricot hyr ut kläder i minst en Göteborgsbutik
- Klädoteket som har både webshop och Göteborgsbutik

Säkert har jag missat många ställen där du kan hyra kläder då jag bara sökt lite på internet - komplettera gärna listan genom att kommentera med de ställen du vet om.

Ideén om att hyra kläder anses av expert som klok och rimlig då vi behöver ställa om.

Känner du att du behöver rensa i din garderob för att skapa plats så har vi några ideér i vår guide Rensa garderoben.
 
Doften av blommande körsbärsträd
49 kr

Se kläder som en investering

Tänk till innan du köper ett nytt klädesplagg:
- behöver jag det eller är det bara roligt att köpa?
- hur mycket kommer jag använda det?
- hur lätt är det att sköta?
- passar det ihop med resten av mina kläder?

Bestämmer du dig sedan för att köpa plagget så kolla att det är av god kvalitet och ta väl hand om de kläder du köper så kan du sälja dom vidare när det blir dags.

Du kan t.ex. sälja via Tradera, Blocket, Varie, via Facebook båder i grupper och på Marketplace, via olika mobil-appar som t.ex. YaytradeShpock, Plick & Sellpy, bloppis och ett antal ställen till. Kommentera gärna med de platser du tycker är bra för att sälja kläder och saker för andra att återupptäcka.
 

Handla kläder i andra hand

Heter det egentligen handla kläder i andra hand eller köp kläder second hand?
Oavsett vilket så är det en väldigt bra idé då det inte behöver tillverkas nya kläder som både tar resurser i anspråk och ger diverse utsläpp som inte är bra.

Då det är svårt att sluta använda kläder helt och hållet så rekommenderar vi därför att begangnade kläder (se där ett uttryck till) och det kan du numera göra på många olika sätt - förutom de som jag nämnde ovan där du kan sälja dina kläder så kan du även besöka Myrorna, Röda korset, Emaus, Erikshjälpen, Rotary m.fl. som ofta har såväl kläder som massor med andra saker att återälska. Själkvklart finns det även här massor av andra alternativ och en del hittas t.ex. via Vintagekartan och loppiskartan men tänk dig för då såväl vintage som loppis har lite annan innebörd än bara handla kläder i andra hand. 

Vet du fler bra sätt att köpa kläder på second hand?
Tipsa gärna i kommentarerna.
 

Vanilj & Cedar doftpåsar - väldoftande klädvård i garderoben
49 kr

Köp ekologiska kläder

Oavsett om du tänker köpa nya kläder eller om du köper kläder i andra hand så är det bra att köpa ekologiska kläder då dessa innehåller mindre dumheter i form av kemikalier m.m.
Ofta är ekologiska kläder också bättre för individen som ska använda kläderna samt att de håller längre. 
Ekologiska kläder har dock en tendens att vara lite dyrare men om man ser kläder som en investering så ser man också att kläderna håller sig fräscha längre varpå behovet av nyinköp minskar  samt att om man väljer att sälja sina kläder vidare så får man ofta ut mer för kläderna.

Hur hittar man då ekologiska kläder?
Det enklaste är att titta efter erkända tredje-parts märkningar som garanterar seriositet på ett sätt som butikernas egna märkningar inte alltid gör. Hittar du ett fint och bra klädesplagg som är märkt med Svanen, EU-blommanBra Miljöval eller GOTS så är det ett klädesplagg som blivit certifierat som omtänksamt mot planeten och bör väljas när kläder ska köpas.
 

Apropå mer hållbar klädkonsumtion

Förläng livet på kläder och textilier

När man väl skaffat kläder och tyger så gäller det att ta väl hand om sina textilier (gäller även andra saker förresten). Oavsett om du köpt eller hyrt kläder så är det bättre både för dig och för övriga planeten att ta väl hand om grejorna. Men hur ska man då göra för att förlänga livet på kläderna och tyger?

Generellt så ska man ta hand om blöta kläder och fläckar på kläder så fort som möjligt, annars blir det snabbt svårare än det behöver vara.
Blöta kläder, handdukar m.m. bör hängas upp direkt och inte hänga för trångt då det är luften som hjälper till att torka - häng gärna på ett ställe med bra ventilation så det inte blir fukt i rummet.

Och för att få bort fläckar från kläder och tyger så är också tiden av betydelse - en ingrodd fläck är svårare att få bort.

Sedan gäller det också att förvara sina kläder på bästa sätt för minsta möjliga slitage. Speciellt när det gäller längre förvaring som när man lägger undan sommarkläderna för vintern eller tvärtom. 

Och när det blir kallare så är det bra om du kan välja naturliga material för att hålla dig varm. Ull är ett sådant bra material som är varmt och gosigt men ullkläder kräver speciell behandling för att hålla sig fräscha. Om du inte har fått en fläck på dina yllekläder så kan det ofta räcka med att vädra kläderna. Känner du dock att du behöver tvätta din ullkläder så använd ulltvättmedel och handtvätt samt låt plantorka.

Har du fler bra tips för smartare och snällare garderob?
Skriv gärna en kommentar - tillsammans gör vi världen mer hållbar.

/Palle

Väldoftande klädvård då skadedjur inte gillar
49 kr

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln